Změny ve školách v roce 2015

S novým rokem nastává v českých školách řada změn. Školy budou opouštět učitelé bez příslušného vzdělání, na jaře proběhne zkušební kolo jednotných přijímacích zkoušek na střední školy a o dva měsíce později pak poprvé jednotné závěrečné učňovské zkoušky.

V loňském roce poslanci schválili novelu zákona o pedagogických pracovnících, Sněmovna bude brzy hlasovat o novelizovaném školském zákoně a chystá se novela zákona o vysokých školách. To vše již proběhlo, probíhá nebo proběhne. Školy tedy projdou několika změnami, z nichž některé se již projevují s příchodem roku 2015. Jaké to jsou?

 

Odchod učitelů bez příslušného vzdělání

Od ledna nemohou učit ti pedagogičtí pracovníci, kteří nemají příslušný vysokoškolský titul. To vyplývá z novely zákona o pedagogických pracovnících. Existuje ale několik výjimek, například pro ty učitele, kteří dosáhli věku 55 let a mají za sebou minimálně dvacetiletou praxi na daném druhu nebo typu školy. Díky ministerské výjimce si ředitelé také mohou učitele bez diplomu nechat, když za ně neseženou adekvátní náhradu.

Na místa učitelů, kteří podle nového zákona o pedagogických pracovnících nemají dostatečnou kvalifikaci, musí ředitelé mateřských, základních a středních škol vypsat výběrová řízení. Dle průzkumu Ministerstva školství je učitelů s nedostatečnou kvalifikací sedmnáct tisíc z celkového počtu 145 tisíc.

 

Testování jednotných přijímaček na střední školy

V dubnu proběhne pilotní ověřování jednotných přijímacích zkoušek, kterého se zúčastní více než polovina škol. Pilotní testování má být první a poslední zkouškou před ostrým spuštěním jednotných přijímaček na maturitní obory. Z čeho se budou skládat, kdy budou probíhat a jaké budou podmínky, to se dozvíte v našem příštím článku.

 

Nulté ročníky

Přípravné třídy neboli nulté ročníky základních škol budou od 1. září 2015 nově přístupné všem dětem, u nichž tím může být vyrovnán jejich vývoj. Dosud byly určené jen pro žáky se sociálním znevýhodněním.

Kdo v těchto ročnících učí? Učitelé pro první stupeň nebo speciální pedagogové, někdy mají k ruce i asistenta. Děti zde nedostávají známky, ale slovní hodnocení.

 

Jednotné učňovské zkoušky

V závěrečných zkouškách v oborech středního vzdělání s výučním listem budou od letošního roku zavedena jednotná zadání, podobně jako u maturit. Na vývoji zadání pro každý obor od roku 2005 postupně ve třech projektech pracoval Národní ústav pro vzdělávání (NÚV). Většina učilišť jednotné závěrečné zkoušky dobrovolně využívá už dnes. Závěrečné zkoušky se budou i nadále skládat ze zkoušky praktické, ústní a písemné. Koncepci mistrovských zkoušek, které by ministr školství Chládek v budoucnu rád zavedl, ale současná novela neobsahuje. Více o mistrovských zkouškách se můžete dočíst v jednom z našich článků.

 

Konec nezdravého jídla ve školách

Novela školského zákona také stanoví, že Ministerstvo školství bude moci vyhláškami zakazovat nezdravé jídlo na školách. Podle školského zákona školy musí zajistit péči o zdraví dětí a není v nich povolený prodej výrobků ohrožujících zdraví. Ministerstvo zdravotnictví vytvořilo seznam doporučených potravin, které by se ve školách měly prodávat. Je mezi nimi například ovoce, zelenina, čaje a minerálky. Automaty na sladké nápoje či cukrovinky by naopak ze škol měly úplně zmizet. Od 1. ledna také vstoupila v platnost novela vyhlášky o dietním stravování, která pomůže řešit problémy dětí se speciálními dietními potřebami.

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt