Technici mají práci jistou

Maturita na průmyslové škole otevírá absolventům dveře k zaměstnavatelům. U některých mladých techniků se firmy mohou doslova přetrhnout, aby je přiměly nastoupit právě k nim.

Situace na trhu práce je teď docela jednoznačná. Není zájem o absolventy humanitních oborů, ale absolventy s technickým vzděláním. Ale to nemluvíme jen o vysokoškolácích, ale také o absolventech středních průmyslových a odborných škol či učilišť. Při pohledu na statistické tabulky, například Národního ústavu pro vzdělávání, je totiž zřejmé, jak moc se českému hospodářství nedostává především mechaniků, zámečníků, zedníků a obkladačů, strojních inženýrů, technologů a konstruktérů, informatiků, instalatérů, techniků, operátorů CNC strojů či truhlářů.

Zaměstnavatelé proto hledají přičinlivé a šikovné zaměstnance, kde se dá, především mezi absolventy středních a vysokých škol, aby si je pak zaučili na míru. Často marně.

 

Každý chce mít vysokou

Pokud tedy máte dítě školou povinné, kterému budete za pár týdnů podepisovat přihlášku na střední školu, dobře rozvažujte, co přesně do kolonek vyplnit. Jestli jsou vaši potomci předurčeni pro vysokoškolská studia, pak bez obav vyberte gymnázium, možná jim však bude lépe v praxi.

O jejich živobytí se po absolvování technické školy v nejbližších letech nebudete muset bát. Už podle toho, jak dopadl druhý ročník ankety Střední škola doporučená zaměstnavateli. V ní hlasovaly více než dvě stovky velkých zaměstnavatelů a vyhrály u nich prakticky výhradně průmyslové a odborné strojní či elektrotechnické školy. Mezi dvaačtyřiceti vzdělávacími institucemi, které v jednotlivých krajích obsadily první až třetí místo, byste napočítali jen tři výjimky: jednu zdravotnickou školu, pedagogickou školu a obchodní akademii.

„Hlasy zaměstnavatelů jasně ukazují směřování, kam by rodiče měli umístit své děti, pokud je jejich cílem najít uplatnění již po střední škole. O absolventy škol na předních pozicích se zaměstnavatelé vysloveně perou, protože velká část žáků chce ještě zkusit štěstí na vysoké škole,“ komentuje aktuální výsledky Pavel Hulák, organizátor soutěže a zakladatel Klubu zaměstnavatelů.

 

Bez praxe to nejde

Až budete očima projíždět seznamy středních škol, mějte zároveň na paměti, že přívlastek „průmyslová“ v názvu není samospásný. Důležité je, aby vedení školy spolupracovalo s firmami a zajistilo studentům praxi.

 

Chce to i jazyky a sebevědomí

Šéf Klubu zaměstnavatelů ovšem přidává k nezbytné praxi ještě dvě položky, které dělají z šikovného absolventa opravdový poklad: znalost cizích jazyků a takzvané soft skills, tedy například schopnost komunikovat či prodat svoje znalosti a zkušenosti. „Tyto nedostatky se stále opakují. I když přichází absolvent ze zaměstnavateli preferované školy, nemá dostatek předpokladů pro týmovou práci a dobré prezentační dovednosti,“ naznačuje Pavel Hulák, kde by měly průmyslovky i vysoké techniky ještě přidat.

Zdroj: finance.idnes.cz

TOP školy

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt