Studium na VŠ versus vstup na pracovní trh

Končíte střední školu a stále váháte, zda pokračovat ve studiu na vysoké škole či se zapojit do pracovního procesu? Pak máte nejvyšší čas se rozhodnout! Poslední termíny pro příjem přihlášek se totiž na mnohých fakultách mílovými kroky blíží...

Studium versus zaměstnání - to je to, nač se v této chvíli asi ptáte, a co je pro vás momentálně vašim nejdůležitějším rozhodnutím. Na jednu stranu získání vyššího titulu, na druhou nalezení vhodného pracovního místa. Co z toho si ale zvolit? Čemu dát přednost? To samozřejmě záleží jen a jen na vás, na vašich studijních předpokladech a na tom, co od života čekáte.

Volba

Jestliže se rozhodnete vstoupit již nyní na pracovní trh, pak vězte, že konkurence je opravdu veliká, a při dnešním snižování počtu míst můžete vhodné zaměstnání shánět i delší dobu. Tady ale můžete využít právě i k sebevzdělávání, a doplnit si tak například jazykové či počítačové znalosti, a snažit se tak i tímto způsobem zvýšit vaši šanci na lepší pracovní uplatnění. A navíc, pokud se obáváte, že byste v budoucnu mohli litovat, že jste přeci jen měli ve studiu pokračovat, máte možnost zvýšit si kvalifikaci i při zaměstnání, a to formou dálkového studia. Určitě si tak tyto „dveře“ nezavřete definitivně. Pokud ale chcete pokračovat ve studiu rovnou, a proces hledání vhodného pracovního místa ještě oddálit, pak byste neměli dlouho otálet a raději začít urychleně hledat pro vás vhodnou univerzitu a fakultu.

Termíny přihlášek

Na některých vysokých školách již sice bylo přijímání přihlášek ke studiu ukončeno, na jiných ovšem počítají i s vámi opozdilci, a termíny mají o pár týdnů i měsíců posunuty. V těchto případech je ale nutné se informovat přímo u konkrétních vybraných fakult, neboť i v rámci stejné univerzity se termíny mnohdy liší. Proto, pokud jste se nakonec rozhodli, že byste přeci jen ještě rádi pokračovali ve studiu nebo si chcete dát „pro jistotu“ ještě další přihlášky, abyste měli větší šanci se někam dostat, neprodleně sedněte k internetu, a hledejte, které univerzity ještě přihlášky přijímají a především DO KDY. Času totiž kvapem ubývá…

A kde se nejvíce termíny přihlášek blíží? Kam je nutno je zaslat ještě v průběhu března? S odesláním přihlášek nejvíce pospíchejte, jestliže chcete studovat např. přírodovědeckou fakultu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, provozně ekonomickou fakultu na Mendelově univerzitě v Brně či fakultu životního prostřední na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zde jsou termíny už jen do poloviny března!

Do konce měsíce pak přihlášky ještě přijímají například některé fakulty České zemědělské univerzity v Praze, Českého vysokého učení technického v Praze, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Technické univerzity v Liberci, Vysokého učení technického v Brně či Západočeské univerzity v Plzni apod. Na některých fakultách pak máte čas podat přihlášku i během dubna (příp. i déle). A ač by se mohlo zdát, že je to relativně dlouhá doba, a můžete si to tak ještě dostatečně promyslet, zbytečně se „neloudejte“. Pokud o vzdělání na té či oné fakultě opravdu stojíte, není důvod rozhodnutí odkládat, a vy tak alespoň budete mít další záležitost „z krku“, a budete se moci v klidu věnovat přípravě k maturitě.

Na co si dát pozor?

Protože cena přihlášky není zrovna nízká, a vy jako student určitě nemáte peněz nazbyt, důkladně zvažte, na kterou univerzitu a fakultu si přihlášku podáte. Určitě je dobré mít více „želízek v ohni“, ovšem nepřehánějte to. Pro snadnější volbu mezi více vybranými si pak můžete na internetu najít například i informace o počtu uchazečů z minulých let a jejich procento úspěšnosti u přijímacích zkoušek.

Co si ale nezapomeňte ohlídat především, jsou TERMÍNY PŘIJÍMACÍCH ZKOUŠEK! Mnohdy se totiž mohou překrývat, a vy byste tak přišli o peníze zcela zbytečně…. Takže pozor na to!

 

Věříme, že vaše rozhodnutí nemusí být vždy lehké, ale ať už si zvolíte kteroukoli variantu, přejeme vám hodně úspěchů, a ať se vám v budoucnu daří! smiley

Anketa
loader Načítám...

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt