Školní praxe. Co si o nich myslíš a co od nich očekáváš?

Čeká tě během studia odborná praxe? Nevíš, jak bude probíhat a zajímají tě tedy názory těch, kteří je už absolvovali?

Ať však zjistíš cokoliv, nezapomeň vzít v potaz, že každá školní praxe se výrazně liší. I proto se rozhodli zástupci z České středoškolské unie zmapovat současnou situaci pomocí dotazníků.

Možná jsi nenáročný/á a od své školní praxe příliš neočekáváš. Bereš ji jako vítanou ulejvárnu od učení. Možná jsi ale naopak ambiciózní a cílevědomý/á a právě na této stáží hodláš získat co nejvíce znalostí a zkušeností. V případě, že patříš do druhé kategorie, snaž se vybrat takovou firmu, kde tě pustí k pořádné práci.

Nejsi otrok

Jak totiž uvedli ve výše zmíněních dotaznících mnozí studenti, hodně firem využívá studenty na praxi jako holky pro všechno a nechávají je zadarmo dělat věci, které s jejich oborem vůbec nesouvisejí. Jako třeba kopírování či skenování různých spisů. A to by tě přeci nebavilo, ne? Tvým cílem je získat co nejvíce znalostí a zkušeností z oboru a trošku se v něm otrkat. Ne trávit veškerý čas mačkáním jednoho tlačítka.

Je sice možné, že si svoji praxi nebudeš moci sám/a vybrat a skončíš na určeném místě. Ovšem budeš-li si ji moci zvolit, zkus si nejprve obejít více firem a na možnosti praxe se tak poptat více. I na její náplň. Pokud se dostaneš na pro tebe vhodné místo, bude se ti na praxi více líbit a více se toho dozvíš a naučíš.

Cíle dotazníku

Hlavním cílem dotazníku vydaného ČSU přitom bylo zjistit právě vnímání relevance a přínosu vykonávané praxe. I díky němu se tak ukázaly velké rozdíly ve vykonávaných praxích.

Dalšími oblastmi zkoumání pak byly vztahy žáků a jejich supervizorů (nadřízených), výše případné hodinové mzdy, úhrada dopravy na místo praxe či účast žáků na smluvním vztahu mezi zaměstnavatelem a školou.

Špatné finanční ohodnocení

Jedním z nejproblematičtějších faktorů se přitom ukázalo finanční ohodnocení práce. Většina žáků (cca 70 %) totiž uvedla, že za svoji práci nedostala vůbec žádnou odměnu. To znamená, že i když firmě pomůžeš a případně jí přineseš i nějaký ten zisk, ty osobně z toho neuvidíš nic.

Samozřejmě to neplatí u všech zaměstnavatelů, někteří jsou solidní a i tvé práce si budou vážit a rádi ti za ni zaplatí. Nicméně je potřeba počítat s tím, že i když tvůj kamarád či spolužák má z praxe docela slušný výdělek, ty nemusíš mít vůbec nic, nebo jen pár drobných. Mezery a nejasnosti ve vyhláškách školského zákona ti totiž nedokáží zajistit jistotu a ochranu mzdy.

Ať už to ale budeš mít jakkoliv placené, nezapomeň, že v tomto případě to není to hlavní. Zde máš získat především zkušenosti a pracovní návyky. A pokud budeš velmi šikovný/šikovná, můžeš si vytvořit i důležité kontakty pro budoucí pracovní uplatnění. Nebo získat dobrou a přínosnou brigádu. Což by také nebylo marné, co myslíš?

Právní gramotnost

Jiným nedostatkem, který se díky tomuto dotazníku ukázal, je i malá právní gramotnost studentů. Praxe by tě totiž neměla připravit jen po odborné stránce, ale měla by tě provést celým pracovním procesem. Proto bude-li to možné, zapoj se i do samotného uzavírání smlouvy o praxi. I to se ti totiž co nevidět bude hodit a ty už tak budeš alespoň vědět, co vše musí smlouva povinně obsahovat a na co si v ní případně máš dát pozor.

Hlavně si ji však před podpisem pořádně pročti, ať víš, co čeho jdeš. V případě, že nebudeš něčemu z toho rozumět, raději se zeptej. Nemusíš se za to stydět, zvláště pokud je to tvoje první smlouva. Naopak tím ukážeš, že se nebojíš ptát a máš zájem se vše podstatné dozvědět.

Každopádně se ale nástupu na praxi neboj. Bude to pro tebe sice nezvyk, ale zároveň také zpestření od teoretické výuky. Navíc i kdyby se ti něco nepovedlo, nikdo ti hlavu neutrhne. A chybami se člověk učí.

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt