Školní cena „FAIR PLAY“ předána 16-ti žákům a učitelům

Ministerstvo školství společně s Českým klubem Fair-play Českého olympijského výboru ocenilo studenty a pedagogy za přínos nejen českému školství.

Návrhy na ocenění projednal 22. ledna 2015 odborná komise Školní ceny a vybrala z osmnácti návrhů 16 osob, které dostaly děkovný dopis podepsaný ministrem školství. Čtrnáct z nich bylo pozvaných na samotné vyhlášení, kde jim byla předána věcná cena s diplomem.

Speciální ocenění Školní cena Fair-play za mimořádně statečný čin bylo uděleno in memoriam Petru Vejvodovi.

 

Kdo patří mezi oceněné?

DĚKOVNÝ DOPIS

Miloslav Jílek – pedagog Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích

Během krajského kola Corny poháru v lehké atletice v Bílině došlo k omylu ve výsledcích běhu na 60 m. Učitel TV pan Miloslav Jílek upozornil na nesrovnalost ve výsledcích, neboť se jednalo o jeho žákyni, která se díky této chybě neoprávněně objevila na prvním místě. Tato reakce byla oceněna děkovným dopisem za čestné sportovní jednání.

 

Mgr. Bohumil Adamec – pedagog, trenér, ředitel, funkcionář

Bývalý reprezentant ČSSR v lehké atletice pracoval celý svůj život ve školství na různých pozicích. Nyní je předsedou Krajské rady Asociace školních sportovních klubů ČR, která naposled v červnu 2013 úspěšně organizovala ISF v lehké atletice – Pohár JEAN HUMBERT CUP Mistrovství světa v lehké atletice středoškoláků. Pan Mgr. Bohumil Adamec byl oceněn děkovným dopisem za celoživotní přínos.

 

OCENĚNÍ ŠKOLNÍ CENA FAIR-PLAY ZA ROK 2014 ZA ZÁCHRANU ŽIVOTA

Daniel NEČAS – Střední škola obchodní a služeb, Žďár nad Sázavou, 18 let

Projevil mimořádnou rozhodnost a odvahu při záchraně skupiny zdravotně handicapových z Brna, s nimiž se loni v červenci převrhla uprostřed Milovického rybníka na Žďársku loď. Daniel v té době pracoval na břehu jako brigádník, bleskově vyhodnotil situaci a stejně tak jednal. Vsedl do jiné loďky a tonoucím spěchal na pomoc. Ze dvou mladíků, kteří byli ve vodě, jednoho do loďky vytáhl, a to i navzdory jeho značné hmotnosti, s druhým mu pomohl zachránce v další loďce. Daniel, člen Sboru dobrovolných hasičů, dokázal pak ještě před příjezdem záchranářů poskytnout jednomu z tonoucích první pomoc – rozdýchal jej.

 

David PAVLIČÍK – ZŠ Klegova v Ostravě-Hrabůvce, 14 let

Společně se svým kamarádem Lukášem Plocarem přivolal pomoc muži, jenž byl v tramvaji postižen epileptickým záchvatem a dusil se. Do příjezdu záchranné služby u něho vyčkával a poté jej pomáhal vynést z tramvaje. I přesto, že byla v tu chvíli tramvaj i zastávka plná lidí, nikdo nemocnému nejenže nepomohl, ale ani se o to nepokusil. V nelehké situaci pomohli řidiči tramvaje svou rozhodností a odvahou pouze dva žáci základní školy.

 

Tereza PFLEGEROVÁ – ZŠ Úšovice v Mariánských Lázních, 11 let

Když po hře dětí zůstal jeden chlapec ležet na chodníku a stěžoval si, že poté, co mu jiný kluk skočil na záda, necítí končetiny, hlouček školáků se rozprchl. V tu chvíli zachovala rozvahu jako jediná pouze Terezka. Mladšího sourozence zraněného poslala domů, ať o tom, co se stalo, informuje rodiče, a pak duchapřítomně zastavila hlídku městských strážníků, kteří jeli kolem. U zraněného chlapce vyčkala do příjezdu záchranné služby a teprve až poté, co byl odvezen, nenápadně odešla, aniž by se o události, jež se odehrála na konci týdne, komukoliv zmínila. Proto se o činu pohotové a skromné Terezky dozvědělo vedení její školy od matky zraněného až s několikadenním zpožděním. Chlapcovo zranění nebylo naštěstí vážné, zůstalo bez následků.

 

Tomáš CHRASTINA – ZŠ Šumperk, 14 let

Při golfovém tréninku uslyšel obrovskou ránu: jejím původcem byl automobil, jenž na silnici vedoucí kolem hřiště narazil do stromu. Poté Tomáš a jeho matka běželi k vozu a řidiči poskytovali první pomoc. Tomáš pak přinesl z klubovny deky, do nichž zraněného pomohl zabalit, zavolal sanitku, a s matkou mu ošetřili několik tržných ran. Smutné bylo, že z ostatních golfistů Tomášovi a jeho mamince nikdo se záchranou nepomohl. Příběh měl šťastný konec: uzdravený řidič po čtvrt roce oba své zachránce vyhledal a poděkoval jim.

 

OCENĚNÍ ŠKOLNÍ CENA FAIR-PLAY ZA ROK 2014 ZA UŠLECHTILÝ MRAVNÍ ČIN

Faten ABDULA a Tereza HABUSTOVÁ – Obchodní akademie Ostrava-Poruba, 16 let

Spolužačky si cestou ze školy všimly starší ženy: na hlavní městské ulici seděla na lavičce v nezvyklé poloze a chvěla se. Na rozdíl od ostatních kolemjdoucích, kteří ji míjeli bez povšimnutí, dívky paní oslovily. Protože jim však odpovídala nesrozumitelně a zjevně jí nebylo dobře, přivolaly záchranku a na místě vyčkaly až do jejího příjezdu. Za to, že si počínaly inteligentně a vstřícně, nikoliv nevšímavě, jim patří uznání a dík.

 

OCENĚNÍ ŠKOLNÍ CENA FAIR-PLAY ZA ROK 2014 ZA ČESTNÉ SPORTOVNÍ JEDNÁNÍ

Tomáš LESÁK – ZŠ Komenského, Přerov-Předmostí, 13 let

Při „Běhu 17. listopadu“, pořádaném v areálu atletů SK Přerov, přerušil vědomě závod na 1 500 metrů, jehož trať vedla po dráze i v terénu. A právě v terénní části, která byla podmáčená, si jeden z běžců přivodil zranění kotníku a musel odstoupit. Toho si však ze skupinky závodníků povšiml jediný Tomáš, a tak zatímco ostatní běželi dál, on u zraněného zůstal a informoval o něm pořadatele, kteří se ho poté ujali. Když se tak stalo, Tomáš v běhu pokračoval a závod dokončil, ačkoliv jeho vyhlídky na úspěšné umístění byly nulové. 

 

Eva Tomajková – Gymnázium Olomouc, Čajkovského

Při středoškolském turnaji v házené se utkaly studentky olomoucké obchodní akademie a olomouckého gymnázia Čajkovského. Po vyrovnaném prvním poločasu se však zranila klíčová hráčka obchodní akademie a byla nucená odstoupit. Družstvo poté nemělo dostatečný počet házenkářek, muselo hrát v oslabení, pouze v šestičlenné sestavě. V tu chvíli projevila smysl pro fair play vedoucí týmu gymnázia – profesorka Eva Tomajková, která odvolala ze hřiště jednu z hráček, poměr sil se tím vyrovnal a oba celky dohrály utkání se šesti házenkářkami.

 

OCENĚNÍ ŠKOLNÍ CENA FAIR PLAY ZA ROK 2014 ZA CELOŽIVOTNÍ PŘÍNOS

Karel KOVAŘOVIC – odborný asistent katedry plaveckých sportů FTVS UK

Jako vedoucí plaveckého výcviku dosahuje dlouhodobě vynikajících výsledků v Centru sportovních aktivit zdravotně postižených studentů Univerzity Karlovy. Velkou zásluhu na tom má jeho pedagogický entusiasmus spolu s empatickým a tvořivě odpovědným přístupem ke každému svěřenci. Jednotlivé účastníky kurzů a dalších specifických akcí totiž nejen odborně vede, ale v mnoha případech je příkladně motivuje k překonávání pohybových omezení.

 

Marie HANZÍKOVÁ – ZŠ Hartmanice

Šachový kroužek při základní škole šumavského městečka založila paní učitelka Hanzíková v polovině 80. let a již ve dvou úvodních letech získali zdejší mladí šachisté první úspěchy – v okresu, kraji, ale i na mezinárodním turnaji v Praze. Šachy se staly hlavním a nejoblíbenějším sportem hartmanických školáků. A tak nebylo divu, že medailí z přeborů okresu, kraje i republiky přibývalo. Paní Hanzíková se kromě toho výrazně angažovala i ve zdejším Sokole, v němž vede oddíl šachu i stolního tenisu. Obětavá trenérka mládeže je rovněž předsedkyní místního sportovního klubu při Asociaci školních sportovních klubů.

 

Zdeněk JADVIDŽÁK – pedagog brněnského Gymnázia na třídě kapitána Jaroše

Stál u vzniku jak Asociace učitelů tělesné výchovy, tak Asociace školních sportovních klubů České republiky pro Jihomoravský a Zlínský kraj. Podílel se na organizaci her středoškolské mládeže v basketbalu, stolním tenisu, volejbalu a florbalu. Na Zimní olympiádě dětí a mládeže organizuje nominační závody v rychlobruslení i snowboardingu. Dlouhá léta byl garantem soutěží cyklistiky, kdy pod hlavičkou Asociace školních sportovních klubů probíhal Závod míru základních škol a později Závod míru nadějí.

 

Oldřich PEC – pedagog Obchodní akademie Přerov

Na Obchodní akademii v Přerově vyučuje tělesnou výchovu, se studenty se zúčastňuje sportovních akcí Asociace školních sportovních klubů a organizuje místní i okresní kola soutěží středních škol. V rámci sportovních her a kroužků připravuje studenty na různé závody a soutěže, ve svém volném čase trénuje ty, kteří si vybrali studium tělesné výchovy na vysoké škole. V nedávné minulosti učil řadu úspěšných reprezentantů – v atletice, florbale, házené, košíkové i kopané. Významně se podílel na získávání sponzorů školních turnajů či na pořízení sportovního vybavení. Při sportovních akcí zaslouží vysoké ocenění jeho nadstandardně lidský přístup, výchovné působení na studenty, stejně jako otevřenost a smysl pro fair play.

 

Marcela KULÍŠKOVÁ – speciální pedagog, trenér

Působí jako pedagožka a trenérka základní a mateřské školy pro zrakově postižené v Plzni. Ve zdejším Speciálním pedagogickém centru pro zrakově postižené zdokonaluje pohybové dovednosti nejmladších sportovců a současně v Plzeňském i Karlovarském kraji objevuje talenty pro český paralympijský tým. Je členkou prezidia Českého svazu zdravotně postižených sportovců, v němž se zaměřuje jak na speciální školství, tak na žáky integrované v běžných základních školách. Ke sportu přivedla řadu úspěšných českých reprezentantů.

 

OCENĚNÍ ŠKOLNÍ CENA FAIR-PLAY ZA ROK 2014 ZA MIMOŘÁDNĚ STATEČNÝ ČIN "IN MEMORIAM"

Petr Vejvoda – Střední škola obchodní a služeb, Žďár nad Sázavou, 16 let

Šestnáctiletý student druhého ročníku Petr Vejvoda přispěchal 14. října 2014 na pomoc spolužačce, kterou před zahájením vyučování v šatně školy napadla nožem psychicky nemocná žena. Poté, co Petr dívku holýma rukama bránil, útočnice obrátila nůž proti němu a bodla jej do hrudníku. Vzápětí pak zranila další studentku. Petr však svou odvahou a rozhodností pomohl spolužačkám uniknout z dosahu útočnice, a tím jim zachránil život. V nastalém chaosu byli přivoláni policisté, kteří elektrickým paralyzérem ženu zneškodnili. Na místo vzápětí dorazili zdravotníci, ale těm se přes veškerou snahu Petra Vejvodu nepodařilo zachránit… Tragédie otřásla školou, Žďárem nad Sázavou i celou republikou. Petrův mimořádně statečný čin ocenila v následujících dnech široká veřejnost, státní instituce i nejvyšší představitelé naší země. Petrova památka, jeho odvaha a statečnost byla uctěna shromážděním minutou ticha.

Zdroj: msmt.cz

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt