Rok 2015 - Rok průmyslu a technického vzdělávání

V souvislosti s velkým nedostatkem technicky vzdělaných pracovníků v České republice, vyhlásil 29. září 2014 Svaz průmyslu a dopravy ČR ve spolupráci s MŠMT rok 2015 Rokem průmyslu a technického vzdělávání. O co se jedná a proč to vzniklo se dozvíte níže.

Důvodem pro vyhlášení roku 2015 jako Roku průmyslu a technického vzdělávání jsou mimo jiné analýzy Národního ústavu pro vzdělávání. Právě z nich totiž vyplývá, že podniky v tomto sektoru mají dlouhodobý problém nalézt řádně vyškolené a kvalifikované pracovníky. Tento nedostatek pak neznamená problém pouze pro podniky v oblasti průmyslu, ale je to rovněž jednou z bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky. A protože i nadále trvá nízký zájem budoucích studentů o technická učiliště, očekává se v této oblasti stálé zhoršování současné situace. A přitom mnoho žáků, kteří by buď měli zájem o toto studium, či by byli nadáni pro práci v těchto oborech, si raději zvolí „méně pracné“ obory, které jim ale do budoucna mohou velmi znesnadnit hledání volného pracovního místa. A přitom se v těchto oborech, pokud jste šikovní, určitě neztratíte, a mnoho firem po vás sáhne všemi deseti…

A v čem je tedy hlavní problém? Proč je nedostatek důkladně vyškolených pracovníků právě v technických oborech a průmyslu? Zřejmě je to tím, že česká populace vidí průmysl jako cosi nemoderního a nevhodného pro mladé lidi. Přitom opak je pravdou. Kvalita a technologická úroveň našich průmyslových firem je velmi vysoká. Proto je zapotřební na tuto problematiku více upozornit, zásadně změnit vnímání lidí a postupně se též pokusit optimalizovat strukturu oborů a škol v České republice. Zkrátka a dobře, přesvědčit co nejvíce z vás, kteří máte k technice a průmyslu alespoň trošku kladný vztah, abyste tyto obory nezatracovali a zauvažovali nad jejich potenciálním studiem. Určitě se zde uplatníte mnohem lépe, než například v oblasti ekonomiky apod. smiley

Cíle „projektu“

Vyhlášení této aktivity je kromě jiného i výzvou firmám, aby se k ní přidaly se svými tradičními akcemi, jakými jsou například dny otevřených dveří, soutěže či technologické parky. Záměrem je zorganizovat i Týden techniky. V jeho rámci by pak mělo dojít k celonárodní prezentaci průmyslových podniků, vysokých technických škol, odborných škol, technických muzeí, výzkumných ústavů či fondů a nadací podporujících technické vzdělání.

Kromě tohoto by měla „propuknout“ i tzv. online kampaň, zaměřená zejména na vás i vaše rodiče, či by měla vzniknout i interaktivní webová stránka.

Účelem této „akce“ totiž je přiblížit budoucím studentům, i široké veřejnosti, co všechno tato oblast obnáší, a ukázat, že vás může nejen bavit, ale v budoucnosti i docela slušně uživit.

Proto, pokud se nyní rozhodujete o svém budoucím studiu, nebo již velmi brzy budete, neopomeňte například oblast strojírenství, stavebnictví, informačních technologií či elektrotechniky, neboť po vystudování takto zaměřených oborů budete mít daleko větší šanci na pracovní uplatnění, než například u oborů humanitních…. A to při dnešní vysoké míře nezaměstnanosti jistě není k zahození! Hodně štěstí! smiley

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt