Rady pro účinné sebevzdělávání

Všichni máme činnosti, o nichž říkáme, že bychom se jimi chtěli zabývat, ale nikdo z nás je nedělá. Neznamená to, že by nám chyběla motivace. Musíme si uvědomit, že naše vůle je omezená. Bez podpěrné páteře různých systémů se sami nikdy nic nenaučíme!

Každému se občas stane, někomu i častěji, že i když si domů vykračuje plný motivace a zapálení, doma pak už nic neudělá. Proto je třeba se vyzbrojit systémem, který nám pomůže se do všeho pustit.

 

1. Soustřeďte se na jedno téma

Řídit své vlastní vzdělávání je vzrušující, posilující a zábavné. Přesto je ohromně snadné uvíznout ve vlnách adrenalinu bez skutečné činnosti a to díky tomu, že toho chcete stihnout hodně a nestíháte prakticky nic.  Možná se bojíte zavázat jen jediné cestě, jediné možnosti. Říkáte, že „si nechcete zavřít žádné dveře“.  Pochopte, že pravděpodobně budete žít až do sta, takže na učení ještě zbývá moře času. Prostě se držte jednoho tématu a na něj se soustřeďte.

 

2. Definujte to a dejte tomu jméno

Teď, když jste si vybrali pole působnosti, dostanete nějaké zdání struktury. Zavázali jste se například ke „hraní na klavír“. Ale to není dost dobré. Nebudete se přece snažit udělat chatrné novoroční předsevzetí.

Dobré stanovování cílů se točí kolem přesnosti: „Budu se učit, jak na klavír zahrát ‚Comptine d’un autre été, L’Après-midi‘!“ Definujte tedy požadavky přesněji a stejně tak je dobré stanovit si termín, který se neskonale blíží. Tím získáte krejčovský metr, který váš úspěch (nebo vaše selhání) dokáže posoudit.

Když učebnímu projektu dáte název, ve vašem myšlení se objeví mentální posun. Bude vám to připadat víc oficiální, a to vám pomůže udržet závazek.

 

3. Stanovte si malé krůčky

Vybrali jste si konkrétní oblast a máte konkrétní cíl. Teď byste jej měli rozdělit do několika menších každodenních částí. Avšak i tyto měřitelné krátkodobé cíle vás můžou převálcovat. Na každý den si zadejte jeden až dva studijní úkoly, které splníte.

Když se pustíte do nového kusu na klavír, nemusíte začít od úplného začátku. Skladbu si rozkouskujte podle několika nejtěžších úseků, a pak bušte do kláves tak dlouho, dokud vám melodie nepřejde do krve. Možná by pro vás mohlo být užitečné dokončit svůj nejtěžší každodenní učební úkol jako první.

Rozdělování úkolů do malých kroků je také skvělé pro vytváření návyku, ty vás už totiž nepustí.

 

4. Přidržte se předpřipravených systémů

V dnešní době existuje přebytek informací. Vytvořit si učební systém zahrnuje brodit se záplavou zbytečností. Dokonce, i když se vám podaří najít ty správné zdroje, může vás zmást pořadí, ve kterém byste k nim měli přistupovat. Naštěstí pro vás už tu byl pravděpodobně někdo jiný, kdo užitečné zdroje vybral a uspořádal. Minimálně jsou ukázkou toho, kde pátrat a co při vzdělávání používat.

Existuje spousta dostupných informačních zdrojů – a většina z nich je hrozná. Mezi ty nejlepší patří takové, jež „vás naučí, jak se učit“ a filtrují informace.  Nalezení takových návodů a investování do těchto rámců je při vytváření struktury nesmírně prospěšné.

 

5. Vyzkoušejte různé přístupy a taktiky

Na taktické úrovni existuje mnoho různých nástrojů a technik, které vám mohou pomoci učení uspořádat. Je dobré vyzkoušet různé výkonnostní a odpovědnostní nástroje, dokud nenajdete ty, které se vám osvědčí.

Nejlepší je také vyzkoušet si různé spouštěče, které způsobí, že na svém projektu začnete pracovat. Práci na projektu si můžete například připnout k určité době dne. Nebo ji zakotvit k předcházejícím činnostem – to znamená začít třeba hned po jídle. Změna prostředí také funguje dobře. Myslíte, že se víc naučíte v kavárně? Nebo co třeba v knihovně?

Mějte však také na paměti, že se tady jedná jen nástroje a taktiky. Bez použití hluboké strategie a systémů učení budou k ničemu. Běžce z vás neudělají drahé běžecké boty, ale každodenní trénink.

 

6. Mluvte o tom, co děláte, nikoli o tom, co se udělat chystáte

Když dáte ostatním lidem vědět, na jakých projektech pracujete, vaše práce se vám bude zdát skutečnější. Psaní blogu je jeden z nejlepších způsobů, jak to udělat. Můžete tam zaznamenávat přesně to, co zrovna děláte, jaké knihy čtete, jaká utrpení překonáváte. To vytváří nejen strukturu a pocit odpovědnosti, ale také to demonstruje váš výkon potenciálnímu zaměstnavateli.

Také můžete použít až nechutné množství sociálních sítí, aby vám s tím pomohly. Tam získáte i zpětnou vazbu.

 

7. Získejte pomoc od svých přátel

Bez tohoto kroku se celý systém rozpadne. Sebeřízené vzdělávání není samotářské. Opřít se o lidi kolem sebe a podporovat se na oplátku mezi sebou je jedním z nejlepších způsobů, jak uspořádat své učení.

A bylo by ještě lepší, kdyby váš přítel pracoval na stejném projektu jako vy. V této možnosti se skrývá zvýšený pocit odpovědnosti, vzájemné soutěžení a pomoci, když už nebudete vědět, jak dál.

Další skvělý způsob, jak najít podporu, je oslovit lidi, které obdivujete, a nabídnout jim, že pro ně budete zdarma pracovat. Rádi využijí vašeho mladistvého zápalu. A vy mezitím od nich můžete všechno nasáknout. Tohle je hlavní způsob, jak najít mentory.

Vězte, že na světě existuje spousta mizerných lidí. Když se budete snažit naučit se řídit své vzdělávání, někteří lidé se vás budou snažit stáhnout dolů. A tady si můžeme zmínit jedno klasické (avšak pozoruhodně silné) pořekadlo, jež říká, že člověk je průměr pěti lidí, s nimiž tráví nejvíce času. Buďte lhostejní k negativitě a naplňte svůj život lidmi, kteří vás podpoří.

 

8. Měřte své výsledky

Když řídíte své vlastní vzdělávání, nemáte k dispozici žádné testy, jež by vám poskytly konkrétní představu o míře pokroku. V důsledku toho je sledování své práci nezbytné jako lepidlo, díky němuž drží všechno pohromadě. Nejen, že to člověku dodá pocit spokojenosti při pohybu vpřed, ale přinutí ho to být si vědom i svých chyb. Pokud budete postupovat podle určité struktury a řádu, měření výsledků by naštěstí nemělo být příliš obtížné.

Budete si zapisovat každodenní cíle učení, které si můžete odškrtávat. A na konci týdne plnění těchto cílů zkontrolujete jak osobně, tak se svým spolehlivým přítelem. Může to být užitečné při sledování času stráveného nad učením, protože ho pak dle toho můžete dodatečně upravit. Někteří jsou do sledování cíle přímo zbláznění, ale jedná se o velmi jednoduchý systém, který je možné na základě rozhodnutí dále rozdělovat.

S cílem získat vyšší povědomí o svém pokroku přenesete své projekty na internet a získáte zpětnou vazbu. A jsme tedy opět u blogů a sociálních sítí. Bude se vám dostávat výkřiků obdivu, jemných pošťouchnutí správným směrem nebo brutální kritiky. Ale vězte, že mlhavá čísla, která stejně jako dobré měřítko schopností nikdy nesloužila, byla nahrazena tvůrčími výstupy a získanou zpětnou vazbou.

 

Učení se novým věcem je těžké. Vytvoření struktury to usnadní, ale přesto zažijete těžké časy. Vaše schopnost uspět jako sebeřízený student do značné míry závisí na vaší schopnosti oddálit pocit spokojenosti. Snažte se, usilujte, překonávejte odpor i pocit tonutí a nesmírného žalu. Bude to stát za to smiley

TOP školy

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt