Prospěchová stipendia jako zdroj spolufinancování vašeho vzdělávání

Studujete vysokou školu a neustále řešíte finanční problémy? Nemůžete sehnat vhodnou brigádu, či se jen raději věnujete studiu? Pokud jsou vaše studijní výsledky výborné, pak máte šanci vylepšit svůj rozpočet například i získáním prospěchového stipendia….

Stipendium je finanční podpora, která je vám, milí studenti, udělována na základě vašich studijních výsledků nebo na základě sociálních či oborových kritérií. 

Mezi jeho základní druhy tak patří například stipendium sociální, ubytovací či doktorské. Máte-li tedy vy, či vaše rodina, finanční potíže, a vaše studium hradíte jen s velkými obtížemi, neváhejte, a zkuste se informovat, na které ze stipendií máte nárok, a zažádejte o ně. Pokud máte možnost některé z nich čerpat, tak proč ji nevyužít a neulevit svému napjatému rozpočtu…

Pokud tedy patříte mezi opravdu pilné a pečlivé studenty, ať veřejné či soukromé vysoké školy, kteří neberou studium na lehkou váhu, pak můžete kromě jiných získat i PROSPĚCHOVÉ STIPENDIUM, a to ve většině případů, aniž byste o něj museli žádat. Po splnění podmínek je vám totiž připisováno automaticky. Což je o důvod víc, proč se snažit plnit zkoušky na poprvé a na výbornou.

 

Podmínky pro přiznání prospěchového stipendia

Základní podmínkou, kterou musíte splňovat, aby vám fakulta stipendium mohla přiznat, je, že musíte být jejím studentem v prezenční formě. Dále musíte studovat v řádné době studia či v délce prodloužené maximálně o jeden akademický rok a váš studijní průměr nesmí překročit stanovenou hranici. Tato hranice se však na každé univerzitě či fakultě liší, a je proto zapotřebí si ji zjistit. Navíc nesmíte obdržet známku horší než je B, a zkoušky musíte udělat na první pokus. Nelze tedy ke zkouškám přistupovat dle hesla: „ Zkouška je od slova zkusit“. S tím byste na stipendium nedosáhli. A chcete-li si „dotaci“ ještě více pojistit, snažte se získat co nejvíce kreditů, i to totiž může mít vliv na to, zda vám bude připsána či nikoliv.

 

Výše stipendia a jeho vyplácení

Výše prospěchového stipendia může být různá, od pár stokorun až po několik tisíc za rok. Většinou záleží na tom, kolik peněz má škola ve stipendijním fondu, a kolik studentů na něj za to či ono období dosáhne. Tedy čím více studentů na něj bude mít nárok, tím nižší částku každý z nich dostane. Ale protože v dnešní době je studentský život dosti nákladný, jistě se vám bude hodit každá koruna. Navíc na některé škole byste nemuseli dostat vůbec nic, a proto buďte rádi i za to „málo“, co obdržíte….

A jak vám bude případná odměna za vaši píli vyplacena? Vzhledem k tomu, že je tento „příspěvek“ vyplácen za vaše studijní výkony, tak je poskytován zpětně, a to za uplynulý semestr či rok. Hrazen bývá buď ve formě jednorázového příspěvku nebo ve stanovených intervalech (například měsíčně či čtvrtletně). I toto si ovšem stanoví každá škola sama, a tudíž je třeba si řádně přečíst její řád, ať víte, s čím počítat.

Ačkoliv byste se měli učit pouze sami pro sebe a pro své lepší budoucí uplatnění, jistě není na škodu se nechat motivovat i tímto milým přilepšením, a snažit se tak školu nejen zdárně absolvovat, ale dosáhnout i co nejlepších výsledků. Držíme pěsti! smiley

Anketa
loader Načítám...

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt