Polovina studentů nedokončí VŠ. Vybírej proto svůj obor pečlivě

Ačkoliv je již duben, na mnoho vysokých škol stále můžeš podávat přihlášky ke studiu.

Pokud tedy ještě o nějakém oboru přemýšlíš, nepromarni tuto možnost. Ovšem i přes nedostatek času vybírej svůj potenciální obor pečlivě, abys své studium nejen začal/a, ale také dokončil/a.

Zhruba polovina studentů totiž nedokončí své vzdělání na vysoké škole. Proč tomu tak ale je? Je to opravdu pouze jejich neschopností či leností? Nikoliv.

Samozřejmě, že mnohým z nich se studium opravdu nedaří a nezvládají ho, u jiných to však může mít i další důvody – například příliš mnoho ostatních (zájmových) aktivit či nerozhodnost. A právě ta pak může napáchat velké škody. Zejména v případech, kdy se studenti, kteří nemají stále jasno v tom, co opravdu chtějí dělat, rozhodnou přecházet z jednoho oboru na druhý. Přitom ani ten je později nemusí naplňovat.

Změna oboru

Asi to znáš sám ze své vlastní zkušenosti – ten či onen předmět (případně i koníček) tě chvíli baví a nemůžeš bez něj být a za pár týdnů či měsíců nic. Omrzí tě.

U zájmů to jistě nic neznamená (i když i v tomto případě je stálost a vytrvalost na místě), ovšem ve vzdělávání je to problém. Zde je důležité nevzdávat hned vše bez boje a snažit se o zdárné ukončení vzdělávacího procesu. Pokud nastane situace (a že se to stát může, za to se nemusíš stydět), kdy zjistíš, že studovaný obor nesplňuje tvé představy či tě cokoliv přesvědčí o tom, že se tomuto oboru v budoucnu věnovat nechceš, řeš to s rozvahou. Není nutné hned volit radikální řešení jako například změnu oboru. Ta by totiž měla být až úplně jako poslední možnost, neboť může přispět k tvému celkovému neúspěchu.

Nejdříve zjistíš, že ti tvůj prvně vybraný obor nevyhovuje a raději bys studoval/a něco jiného. Později ti zase nebude vyhovovat škola a její profesoři a budeš potřebovat změnit prostředí a začít znovu. A už se v tom povezeš. Bude z toho běh na dlouhou trať. Co je ale nejhorší, dříve či později tě to jako věčného studenta přestane bavit úplně a vzdáš to. Přesto, že bys jinak studium s přehledem zvládl/a.

Samozřejmě ti netvrdíme, že výše zmíněný černý scénář musí nastat právě u tebe, ale jak se říká, nikdy nevíš. Velmi pečlivě všechno zvaž a nezapomeň vzít v potaz i možnost, že svůj obor přeci jen dokončíš. Ten, o který stojíš ještě víc, si můžeš dodělat dodatečně dálkově.

Další rozptýlení

Ovšem pozor, nejsi bez „rizika“, ani pokud nehodláš měnit obor. Ač můžeš mít jasnou představu o tom, co chceš studovat, stále může být mnoho faktorů, které ti nebudou přát studium řádně dokončit. Nemusí to být ani tím, že bys dával/a přednost spíše zábavě s kamarády, častému cestování či koníčkům. Naopak to může být i díky ušlechtilejším věcem – například brigádám či práci, kterou si při studiu seženeš.

Samozřejmě je dobré a často nutné si během studia přivydělávat. Jen bys měl/a mít na zřeteli, co je tvým hlavním cílem a nebrat si toho na hřbet příliš. I čas na odpočinek je nutný. Jestliže neustále pojedeš na 200 %, dlouho ti to nevydrží. Navíc i čas, který pak strávíš nad knihami a skripty, nebude tak efektivně využitý. Zkrátka ti to nepoleze do hlavy tak rychle, jako když budeš čerstvý/á. Udělej si tedy čas od času chvíli pro sebe, zasportuj si, projdi se, zkrátka se nějak psychicky i fyzicky rozptyl.

A ať už na tebe budou klást rodiče (nebo i ty sám/sama) jakékoliv nároky, nezapomeň na to, že se jedná o tvůj budoucí život a tvé studium. Proto se nerozhoduj na základě rad a řečí ostatních, ale dej na svůj vlastní rozum. Jsi dospělý/á a sám/sama tak musíš nejlépe vědět, jestli a co studovat, případně co při škole ještě zvládneš a co nikoliv.

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt