Novela vysokoškolského zákona schválena

Jdete studovat, nebo již studujete, VŠ? Zajímají vás novinky ohledně vašeho vzdělávání? Pak byste se měli zaměřit i na to, že poslanci schválili novelu vysokoškolského zákona. A o co v ní jde?

Na konci ledna 2016 poslanci schválili ve třetím čtení novelu vysokoškolského zákona. Podle něj bude například zavedeno vnitřní a vnější hodnocení kvality našich vysokých škol (vnitřní bude provádět samotná VŠ v rámci své samosprávné působnosti a vnější Národní akreditační úřad pro vysoké školství a jeho hodnotící komise) či bude upraveno udělování akreditací. A co, že je cílem těchto změn, tohoto hodnocení? Samozřejmě snaha zkvalitnit vaše vysokoškolské studium…

Palčivé téma udělování akreditací

Jistě mnozí z vás víte, že aby byla škola oprávněna poskytovat vzdělání v tom či onom oboru, musí mít tzv. akreditaci. V jejich udělování bylo však třeba dostát jistých změn, a proto současný zákon mění stanovená pravidla.

Jednou z novinek tak je, že se studijní programy již nebudou členit na studijní obory, a druhou, že je zavedena možnost institucionální akreditace. Ta za určitých podmínek umožní vysoké škole, která splní veškeré podmínky, samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy stanoveného typu (bakalářský, magisterský, doktorský) v jedné či více určených oblastech vzdělávání, a to až po dobu 10 let. To přinese VŠ možnost, aby se do školského systému více zapojily.

Navíc bude místo Akreditační komise zřízen tzv. Národní akreditační úřad, který bude působit jako nezávislý orgán. Ten bude mít dva stupně projednávání, přičemž MŠMT se od tohoto procesu oddělí.

Zvýšení sociálního stipendia

Další změnou, která vás bude pravděpodobně zajímat, je zvýšení sociálního stipendia vypláceného vysokou školou.

 K tomu dochází na základě zvýšení minimální mzdy, a měsíční výše stipendia tak bude odpovídat výši jedné její čtvrtiny. Tzn., že stávající částka 1 620 Kč se navýší na 2 480 Kč za měsíc. Ta se pak přiznává klasicky na deset měsíců v akademickém roce.

Jmenování profesorů

Co se týká jmenování profesorů, novela sice zachovává stávající rozdělení kompetencí při jejich jmenování, tzn., že je navrhuje vědecká nebo umělecká rada vysoké školy a jmenuje je prezident, ale zpřesňuje a zprůhledňuje procesní pravidla. Navíc se do výčtu akademických pracovníků budou nově počítat i mimořádní profesoři.

Odnímání diplomů a akademických titulů

Další oblastí, v níž dochází k novelizaci, je odnímání diplomů a akademických titulů. V jejich rámci zavede zákon nově řízení o vyslovení neplatnosti vykonání státní zkoušky nebo její části nebo obhajoby disertační práce a o vyslovení neplatnosti jmenování docentem.

 

Možná si říkáte, že vám tyto informace nemohou být užitečné, co vás zajímá nějaké jmenování profesorů, ale vězte, že některé zprávy a novinky ovlivnit váš studijní život mohou. Například výše sociálního stipendia nebo udělení akreditace vaší škole. V případě, že si totiž vyberete školu, které později nebude prodloužena akreditace, budete mít pravděpodobně nemalé potíže své studium dokončit, zvláště, nebudete-li dostatečně včas informováni. Proto se vyplatí alespoň občas zjistit, co nového se na vaší škole, či v rámci celého školství, děje, a být tak v pohotovosti smiley

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt