Nezaměstnaný vysokoškolák – nešvar dnešní doby

Studujete vysokou školu, a bojíte se, že po dokončení svého studia nenaleznete ihned své vytoužené místo? Nepropadejte panice… Přestože dnešní situace na trhu práce není právě růžová, budete-li si alespoň trochu snažit, určitě se neztratíte!

Jistou výhodu mají však určitě ti, kteří studují technické obory. Po těchto absolventech je v současné době totiž opravdu vysoká poptávka, a mnozí zaměstnavatelé tak netrpělivě čekají, až dostudují další. V jiných oblastech je pak situace skutečně horší, a málokomu se podaří ihned po studiu pracovat přímo v tom oboru, který vystudoval, natož pak na pozici, která odpovídá jeho dosaženému vzdělání.

Překážky

Největší podíl na tom, že nemůžete najít práci, má v dnešní době nedostatečná praxe... Jenže kde máte získat praxi a zkušenosti, když vás bez nich téměř nikdo nezaměstná? Ano, je to prostě začarovaný kruh, ze kterého se jen těžko dostává… Proto, máte-li určité odborné vzdělání, v jehož rámci absolvujete odbornou praxi, snažte se ve firmě co nejlépe uvést a předvést. Třeba se na vás usměje štěstí, a budou vás tam chtít zaměstnat. A vy tak nebudete patřit mezi ty davy absolventů, jež musí čelit těmto problémům…

Další překážkou, která se někdy může objevit, je věk uchazeče. A ačkoliv musí podnik dbát na to, aby se nedopouštěl diskriminace, určitě to mnohdy sehraje svoji roli.  Především tehdy, jste-li žena. Po studiu jste ještě příliš mladá a bez praxe, navíc po studiích máte nejvyšší čas na založení rodiny (a firma přeci potřebuje někoho, kdo v ní bude působit dlouhodobě, nikoliv 2-3 roky, že?). Pak máte malé děti (čímž se u vás zvyšuje riziko častější absence kvůli ošetřování), atd.  Zkrátka a dobře, pro pracovní trh jste málokdy žádoucí. Ale jak s tím bojovat? Velmi těžko. Ideální tedy opravdu je, snažit se získat pracovní místo již během studia.

Práce mimo obor

Pakliže se vám nepoštěstí najít práci ve firmě, ve které jste například absolvovali praxi, a ani v žádné jiné ve vašem oboru, nastává situace, která je v dnešní době velmi běžná. A sice, že mnoho z vás skončí na úplně jiné pozici či v docela jiném oboru, než je ten, který jste vystudovali. A nemusí se v žádném případě jednat o kancelářské či podobné práce. Může se totiž stát i to, že budete nuceni, alespoň dočasně, vykonávat i práce typu prodavač/ka, číšnice či zedník, a to i přesto, že máte třeba i titul inženýra.

Ovšem neklesejte na mysli. Nemáte se za co stydět. Pokud budete šikovní a průbojní, určitě se brzy posunete někam výš. Jen to zkrátka musíte zkoušet dál a dál…. A nevzdávat se! Některé firmy si totiž naopak uvědomují, že zaměstnat absolventy bez praxe může mít i své výhody. Kromě odměňování nižším platem, než mají dlouholetí zaměstnanci, si vás totiž mohou „vychovat“ k obrazu svému, aniž by vás museli odnaučit mnohaletým pracovním návykům a zvyklostem…. A to může být vaše plus.

Navíc v dnešní moderní době, kdy je prakticky všude zapotřebí znalostí práce na počítači, vám i tato dovednost skýtá další výhodu u přijímacího pohovoru, oproti dalším, starším, uchazečům. A rovněž tak jazykové znalosti, které jsou po ukončení studia ještě čerstvé. Pokud je však delší dobu nevyužijete, rychle vymizí. A proto, jestliže po skončení studia ihned nenaleznete práci, využijte svůj volný čas například k „oprášení“ těchto znalostí. Jistě teď budete k učení přistupovat mnohem pečlivěji než v době, kdy jste se to všechno „museli nadrtit“ nedobrovolně.

Ke zvýšení vašich šancí na lepší uplatnění na trhu práce, pak můžete využít i různých dalších vzdělávacích kurzů, odborných školení apod. Budete tak pro potenciální zaměstnavatele atraktivnější.

 

Tak tedy, pokud se již blíží konec vašich studijních let a čeká na vás hledání prvního stálého zaměstnání, přejeme vám hodně zdaru, trpělivosti a především pevné nervy! Bude to jistě tvrdý boj, ale hned ho nevzdávejte. Vycházejte vstříc i méně oblíbeným zaměstnáním. Časem pak jistě najdete práci, která bude podle vašich představ, a bude odpovídat vašim schopnostem. Hodně štěstí! smiley

TOP školy

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt