Nejen znalosti – i improvizace a měkké dovednosti jsou důležité

Teorie je jistě základním kamenem vzdělání a úspěchu. Není však jediným. Velmi důležité je totiž znalosti umět i prodat a zužitkovat, být flexibilní, kreativní a slušný. Zkrátka ovládat i soft skills neboli měkké dovednosti.

Podobně jako většina tvých spolužáků asi sníš o tom, jaký budeš mít ve svém budoucím pracovním životě úspěch. Jak budeš mít skvělé a prestižní pracovní uplatnění, nadstandardní finanční ohodnocení a další výhody.

Bohužel ti však musíme říci, že nic není zadarmo a tebe tak čeká spousta práce a dřiny, abys svého cíle dosáhl/a.

Dobré kontakty nejsou všechno

Možná si říkáš, že mají tvoji rodiče či známí další známé, které mají na své okolí podstatný vliv a mohou ti tak sehnat dobré místo ihned. Ovšem i kdyby to byla pravda, nezapomeň, že je vždy lepší začít od píkyNavíc si místa, které získáš sám/a, budeš jistě daleko více vážit. Nehledě na to, že k němu budeš mít i jiný vztah a jinak k němu přistupovat. Přeci jen sis ho kvůli něčemu vybral/a, něco tě na něm zaujalo, bylo ti blízké. Tím pádem ani práci nebudeš brát jen jako nutné zlo, ale třeba i alespoň zčásti jako něco, co tě baví a naplňuje.

Proto se raději spoléhej sám/a na sebe, nepodceňuj přípravu a sebevzdělání a zaměř se i na tzv. měkké dovednosti (soft skills). Také ty tě mohou odlišit od ostatních uchazečů o danou pozici a přinést ti body k dobru navíc.

Soft skills cestou k úspěchu

Jestliže si však myslíš, že opravdu nejdůležitější jsou znalosti a mávání s nimi všem na odiv, mýlíš se. U většiny pracovních míst totiž hrají výraznou roli i další faktory – dovednosti, které určují, jak dobře zapadneš do fungujícího pracovního týmu a jak kvalitně budeš svoji práci odvádět.

Podstatné je to, že každý post vyžaduje jiné dovednosti. Ale aby sis alespoň dovedl/a představit, které z nich to mohou být a na co se máš zaměřit, pár ti jich napovíme. Jedná se například o kreativitu, flexibilitu, efektivní komunikativnost, orientaci na detail, asertivitu či týmovou spolupráci.

V případě, že máš v některé této oblasti mezery, vyhledej si nějaký kurz a zapracuj na tom.

Okno u pohovoru? I to se může stát

Konečně nastal den D a tebe čeká pohovor na vysněné místo. Pro přípravu jsi udělal/a maximum, vyhledal/a sis všechny informace o dané firmě (úřadu) i nabízeném pracovním místě, sepsal/a sis základní otázky na pohovorech a pečlivě si připravil/a odpovědi. I nějaký ten soft skills kurz jsi absolvoval/a. Jenže ouha, nervy jsou prevít a tebe u pohovoru přepadne okno. Co teď? Hlavně nepanikař, snaž se na sobě nedat nic znát a improvizuj.

Improvizace jako spása

Nic není ještě ztraceno. Sice ze sebe nevysypeš poctivě připravené odpovědi, ale pořád je lepší říct alespoň něco než mlčet. To platí i v případě, kdy tě některou ze svých otázek komise překvapí. Jestliže ve správnou chvíli adekvátně a pohotově zareaguješ na vzniklou situaci, může se celkem snadno stát, že dosáhneš svého cíle. I přes své případné počáteční okno.

Základem této strategie ovšem je nebát se. Pokud máš pochybnosti, zda jsi v této oblasti dostatečně zdatný/zdatná, můžeš si najít školu improvizace, která ti s tímto poradí. Kromě toho se v ní pak také můžeš naučit, jak mít kontrolu nad dialogem. I to ti může být v tvém budoucím pracovním uplatnění velmi užitečné a prospěšné.

Způsob komunikace

Předně však nezapomínej, že chceš-li dosáhnout úspěchu (v jakékoliv oblasti), nestačí se jen blýsknout svými znalostmi, vědomostmi a hbitým jazykem, ale je také nutné jednat slušně. Nikoliv s despektem a arogancí, ale naopak s respektem a pokorou. Nikoho při rozhovoru nepomlouvat a neshazovat, nad nikým se nepovyšovat. Navíc nikdy nevíš, kdo je přesně osoba, se kterou jednáš a jaké má styky.

TOP školy

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt