Možnosti vzdělávání dospělých

Máme tady 5. červen, a s ním Den rozvoje a vzdělání dospělých. Tedy ideální čas na to, připomenout si pár možností, jak se i v pokročilejším věku dále rozvíjet a vzdělávat.

Se současným pokrokem a vývojem na trhu práce totiž není jen vhodné se i po ukončení formálního vzdělávání nadále věnovat studiu, ba je to přímo nutné. Zatímco dříve býval člověk celý život zaměstnán u jednoho zaměstnavatele, a neměl tedy takovou potřebu se vzdělávat i v jiných oblastech, v dnešní době je tomu přesně naopak. V této době se málokomu poštěstí na svém místě setrvat celý život, a je tak nucen třeba i několikrát během svého života měnit obor svého působení. A procesu „vzdělávání se“ se tak nevyhne ani mnoho let po ukončení studia.

Uplatnění se na trhu práce je však pouze jedním z důvodů, proč se dalšímu studiu věnovat. Pro některé z nás je totiž vzdělání samo cílem, neboť je to pro nás uspokojující činnost. Jeho prostřednictvím chceme být více vzdělaní, mít větší přehled a všeobecné znalosti. Zvolit si k tomu můžeme různé prostředky – např. si dodělat při zaměstnání střední či vysokou školu, navštívit různé vzdělávací, rekvalifikační či jazykové kurzy, nebo se jen více věnovat domácímu samostudiu. Nabídek je nepřeberné množství, jen je nutné se o nich informovat.

Pro starší ročníky pak existuje i tzv. Univerzita třetího věku. Ta umožňuje otevřít univerzitní prostředí i lidem seniorského věku. Jejím cílem však není jen těmto lidem umožnit získat poznatky z oboru, který je předmětem jejich zájmu, ale také uspokojení jejich sociálních potřeb. Návštěvy této instituce jim totiž zprostředkují kontakt s přibližně stejně starými lidmi, což dává vzniknout novým přátelstvím, a vede k překonávání pocitu osamělosti a nepotřebnosti.

Jaké jsou podoby vzdělávání?

Vzdělávání můžeme členit do 3 podob, a to na formální, neformální a informální.

Formální vzdělávání

Toto vzdělání má stanovený obsah a směřuje k získání diplomu, certifikátu či vysvědčení.

Neformální vzdělávání

Jedná se o dobrovolné a záměrné učení, jež rozvíjí vaše schopnosti, dovednosti a zájmy mimo rámec běžného školního vzdělávání, a které mohou pomoci zlepšit vaše společenské a pracovní uplatnění. Podmínkou je však podíl odborného lektora, učitele nebo proškoleného vedoucího pracovníka na tomto druhu vzdělávání.

Patří sem například:

  • Jazykové kurzy – znalost světových jazyků je v dnešní době již nezbytnost, a proto je zapotřebí se v prvé řadě zaměřit na zdokonalení se v této oblasti. Pokud se rozhodneme se svými nedostatky v této oblasti bojovat, můžeme si zvolit domácí samostudium, najít si soukromého učitele či si zajistit nějaký jazykový kurz.
    Těch je v současné době nepřeberné množství, a proto je jeho výběr třeba dobře zvážit. Rozhodujícím faktorem by neměla být pouze cena kurzu, ale například také počet studentů ve skupině, vybavení učebny či poskytnutí studijních materiálů.
    Dobré je také dát na doporučení lidí, kteří daný kurz již absolvovali.
  • Rekvalifikační kurzy – poskytují zájemcům možnost obnovit, rozšířit či prohloubit jejich dosavadní znalosti a dovednosti, či dokonce získat úplně novou kvalifikaci. Provádět je mohou pouze akreditovaná zařízení nebo vzdělávací zařízení s akreditovanými vzdělávacími programy.
    Rekvalifikaci zajišťuje buď úřad práce, nebo si ji uchazeč může zajistit sám u akreditované agentury.
  • Vzdělávací kurzy – kromě kurzů, při kterých lze získat teoretické i praktické zkušenosti pro vykonávání vašeho zaměstnání, existuje také mnoho různých zájmových kurzů. Ty pro změnu slouží ke zdokonalení se v oblastech, jež nesouvisí s vaší prací, ale naopak s vašimi zájmy a potřebami. Jejich výběr je nepřeberný, od tanečních či hereckých kurzů, přes kurzy bojových umění, grafologie či muzikoterapie, až po aranžérské či keramické kurzy.
  • Firemní kurzy – zajišťují firmy pro své zaměstnance, aby došlo ke zvýšení jejich kvalifikace, neboť i celoživotní vzdělávání má pozitivní dopad na konkurenceschopnost jedince, a tím pádem i podniku. Je ovšem důležité si uvědomit, že tento kurz absolvujeme nejen pro zaměstnavatele, ale především pro sebe, a pokusit se si z něj odnést co nejvíce.
    Příkladem takového firemního kurzu může být například kurz komunikačních dovedností…
  • Školení a přednášky

Informální vzdělávání

Toto vzdělávání bývá neplánované, a většinou si jej ani neuvědomujeme. Označuje totiž nepřetržité získávání zkušeností z každodenního života.

A co říci závěrem?

Nic jiného, než „neusněte na vavřínech“, a snažte se stále něčemu novému učit. Není to důležité jen pro váš profesní život, ale i vy sami pak budete mít ze sebe lepší pocit, že váš mozek nezakrní. A pokud máte starší rodiče nebo prarodiče, kteří již nemají mnoho svých zájmů, zkuste je přihlásit na Univerzitu třetího věku - přijdou tak mezi jiné lidi, a navíc se dozví mnoho nových informací a vědomostí smiley

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt