Maturitní písemná práce z českého jazyka – jak postupovat a na co si dát pozor?

Součástí společné maturitní zkoušky je i písemná práce z českého jazyka. A ta už vás, milí maturanti, čeká již příští týden. Pro někoho z vás to bude ta „nejlehčí“ část zkoušky dospělosti. Víte ale, na co si dát pozor, abyste opravdu uspěli?

Nervy jsou „prevít“ a mohou vám pěkně zavařit i přesto, že jste se řádně věnovali přípravě a všechno si poctivě nastudovali. Naštěstí ale existují způsoby, jak s nimi může i velký trémista bojovat. Základem je si kromě důkladné přípravy zjistit i nejdůležitější informace o průběhu samotné zkoušky, jaký bude časový harmonogram apod. To vám přinese větší klid a vyrovnanost, což se pak zajisté odrazí i na vašem výsledku. Proto se vám nyní pokusíme alespoň stručně přiblížit, co vás čeká, jak v ideálním případě postupovat a na co si dát pozor…

 

Než začnete psát…

Po samotném zahájení této části maturitní zkoušky vám bude rozdán „testový sešit“ s několika zadáními, které budete mít na výběr. Během 25 minut, jež budete mít na rozmyšlenou, si tedy musíte jedno z nich zvolit. Důležité však je, abyste nedali pouze na samotné téma, ale pečlivě zvážili i slohový útvar, jež je k tomu či onomu tématu vyžadován. Pro úspěšné splnění této zkoušky totiž nepostačí sepsat poutavý příběh či třeba fejeton, ale zejména dodržení požadovaného útvaru a rozsahu práce (cca 250 slov).

To ovšem neznamená, že musíte ve své práci počítat každé slovo. Stačí odhadem. Pokud máte klasické písmo, a nepíšete extrémně velkým či naopak malým písmem, pak stačí napsat přibližně 25 řádků textu (orientačně). Maximální rozsah pak není stanoven. Pokud tedy budete mít inspiraci i dostatek času, můžete se klidně rozepsat…alespoň se tím vyhnete tomu, že díky nedostatečné délce textu budete ohodnoceni 0 body.

Proto si během těch 25 minut určených k výběru zadání i stručně promyslete, o čem byste v tom či onom tématu psali, a zda budete mít dostatek „opěrných bodů“, o které se bude ve své práci opírat. Načrtnout si můžete, pokud vám to pomůže, i předběžnou osnovu… Pokud si totiž zvolíte špatné téma, již to nebudete moci vrátit zpět a budou vás čekat perné chvilky, během nichž se pořádně zapotíte. Proto – VYBÍREJTE PEČLIVĚ!

 

Zásady úspěšného zpracování

Pro ty z vás, jež ocení každou radu a pomoc, zde máme velmi stručný přehled „dobrých rad“ a tipů, jak u této veledůležité písemné práce „nevyhořet“ a mít co největší šanci na úspěch.

Tak tedy:

1) DODRŽTE ZADÁNÍ -  jak již bylo výše zmíněno, pokud nesplníte zadání práce a váš text se bude příliš odlišovat od požadavků, může být vaše dílo ohodnoceno 0 body. I kdyby tak váš text byl sebelepší a daleko poutavější, než všechny ostatní, pokud nedodržíte požadovaný slohový útvar, budete mít smůlu….

2) SLEDUJTE MINIMÁLNÍ ROZSAH – rovněž nedostatečná délka textu totiž může být příčinou toho, proč vaše písemná práce u maturitní zkoušky neobstojí. Proto se snažte dostatečně se rozepsat a příliš neotálet. Čas je neúprosný, a než se nadějete, vašich 90 minut je pryč…

3) PIŠTĚ ČITELNĚ!

4) DBEJTE NA PESTROST SLOVNÍ ZÁSOBY – neopakujte častokrát stejná slova, raději používejte synonyma!

5) DODRŽUJTE PRAVIDLA ČESKÉHO PRAVOPISU – pokud si nevíte s některým slovem rady, najděte si jej raději v pravidlech, které budete mít k dispozici. Sice třeba zbytečně ztratíte minutku či dvě, ale rozhodně to bude vypadat lépe, než když tam necháte nějakou, nedej bože na první pohled do očí bijící, pravopisnou chybu.

6) LOGICKY TEXT ČLEŇTE, a to nejen na úvod, jádro a závěr, ale především podle informací, jež spolu souvisí. Jednotlivé odstavce tak musí oddělovat jednotlivé myšlenky a zároveň na sebe navazovat. Vy sami totiž víte, o čem daný text je, ovšem pro ty, kteří vás neznají, by mohl být nesrozumitelný. A tomu se musíte vyhnout.

7) TEXT SI PO SOBĚ ZNOVU PŘEČTĚTE, a pokud máte čas, klidně několikrát! Mnohdy se totiž stane, že při prvním čtení ledacos přehlídnete, a pak se nestačíte divit, co jste tam vytvořili za nesmysl. A zbytečně se tak oberete o drahocenné body.

 

Přesto, že je to opravdu jen pár základních „postřehů“, které jsme vám tu sepsali, věřte, že pokud je dodržíte, máte vysokou šanci u maturitní písemné práce uspět a „nevybouchnout“. Takže si rychle obalte nervy, obrňte se trpělivostí, a čekejte, jaká zajímavá témata na vás budou u zkoušky čekat.

Závěrem vám přejeme hodně štěstí smiley

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt