Léto a období brigád

Pro mnohé z vás, studentů, nyní konečně nastal čas volna a odpočinku. Čekají vás dva až tři měsíce svobody a užívání si. Ale co tedy po celou tuto dlouhou dobu dělat? Všechno něco stojí, proto vám přinášíme informace o letních brigádách.

Pro mnohé z vás, studentů, nyní konečně nastal čas volna a odpočinku. Čekají vás dva až tři měsíce svobody a užívání si. Ale co tedy po celou tuto dlouhou dobu dělat? Jak se zabavit a užít si třeba i nějakou tu legraci? Jistě vás napadne mnoho zajímavých nápadů a tipů, co byste chtěli v létě zažít, či kam byste se chtěli podívat. Jenže nic není zadarmo. V takovém případě vám pomůže letní brigáda. Nejen, že si vyděláte nějaké peníze na své prázdninové radovánky, ale seznámíte se také s novými lidmi, novým prostředím a rovněž získáte tolik potřebné pracovní návyky. A zvážit můžete i možnost zahraničních brigád….

A kdy si brigádu můžete zajistit?

Tento krátkodobý pracovní poměr či práci vykonávanou na základě dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr (dohoda o provedení práce či dohoda o pracovní činnosti), můžete uzavřít, pokud vám již bylo 15 let, a zároveň jste již ukončili základní povinnou školní docházku.

Pracovní podmínky mladistvých

Jestliže je vám mezi 15 a 18 lety, jste stále považováni za „mladistvé“ zaměstnance, a musí tak být dodržována jistá pravidla. Nesmíte například pracovat v noci či přesčas, a neprojde vám ani práce v žádných rizikových provozech. Zaměstnavatelé vám také mohou přidělovat pouze práce, které odpovídají vašemu fyzickému a rozumovému vývoji, a pouze takové, jimiž neohrozíte zdraví své, ani zdraví ostatních fyzických osob.  

Délka vaší směny v jednotlivých dnech také nesmí překročit 8 hodin. A pokud byste měli více takovýchto pracovněprávních vztahů, pak nesmí délka týdenní pracovní doby přesáhnout v souhrnu 40 hod. A k tomu všemu ještě navíc musíte při nástupu na brigádu doložit potvrzení od lékaře o zdravotní způsobilosti.

Díky těmto „překážkám“ tak pro vás mladistvé sice není nabídka brigád tak široká, jako pro ostatní plnoleté uchazeče, ale při troše štěstí a dobré vůle snad nějaký ten přivýdělek také seženete smiley

Kde a jak hledat?

Nejlepší možností je, snažit si najít brigádu v oboru, který studujete, nebo chcete studovat. Pokud by se vám toto podařilo, nezískali byste totiž jen potřebné finance, ale i v dnešní době tolik užitečnou praxi a cenné kontakty na případné budoucí zaměstnavatele.

Ale protože se v dnešní době moc často nestává, že by bylo místo brigády ve vašem oboru, a když ano, tak většina z vás tuto možnost nezíská, zkuste se také osobně zeptat ve vámi vybraných či doporučených podnicích, sledujte různé pracovní portály či se podívejte na vaši školní nástěnku, zda tam nenajdete místo vhodné právě pro vás. Zeptat se můžete také svých rodičů či známých, zda u nich neshánějí letní výpomoc. Přeci jen nastává období dovolených, a v mnoha firmách či podnicích tak jejich práci zastávají právě brigádníci.

A pokud vám nic podobného nevyjde, nezoufejte, přeci jen je zájemců o brigády mnoho. Zkuste například takové osvědčené práce jako je roznášení letáků, trhání ovoce, úklidové práce nebo doplňování či markování zboží. I toto vám, kromě všeho ostatního, přinese další životní zkušenosti. Mimo jiné například i to, že když si tuto práci vyzkoušíte, zjistíte jak je náročná, a bude tak více motivováni pilněji studovat, a dosáhnout svých vlastních cílů. A budete se divit, ale u takového trhání ovoce si užijete legrace až až smiley

Letní brigády v zahraničí

Pro ty odvážnější z vás pak máme ještě jeden tip – vyjeďte na léto pracovat do zahraničí. Nejenže si tam vyděláte pravděpodobně mnohem více než u nás, což vám minimálně zajistí pokrýt veškeré náklady spojené s pobytem v cizině, a ještě si třeba i něco našetřit, ale strávíte tak i nezapomenutelné léto, během kterého poznáte novou kulturu, nové přátele a získáte nespočet životních zkušeností.

Tyto brigády je ovšem nutné si zajistit s dostatečným předstihem, tedy nejlépe v zimě, a to přes různé ověřené agentury. Nejlépe však uděláte, pokud si vyberete agenturu, kterou již někdo z vašich známých využil, a byl s ní spokojen.

A jaké pracovní pozice můžete vyzkoušet? Mezi nejoblíbenější využívaná místa v zahraničí patří například práce  au-pair, pokojské, recepční, barmana či číšníka. Na výběr však jsou i mnohá jiná zaměstnání – jen je třeba se zavčas informovat a získat potřebné informace.

A pokud nemáte sami odvahu někam vycestovat, zkuste se domluvit s pár kamarády, třeba je váš nápad nadchne a inspiruje, a vy si tak společně užijete příjemné pracovní léto.

 

Nyní nám již zbývá vám pouze popřát úspěch při hledání té pravé brigády či zaměstnání, získání mnoha nových informací a zkušeností, a v neposlední řadě také mnoho báječných a nezapomenutelných letních zážitků! Krásné léto! smiley

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt