Který jazyk na světě je nejtěžší?

V současnosti umět co nejvíce jazyků je velkou výhodou. Ale ne každý jazyk se naučit dá. Co za tím stojí? Který ze světových jazyků je nejtěžší?

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Například známý satirik, novinář a politik Karel Havlíček Borovský se uměl domluvit všemi slovanskými jazyky, pak německy, italsky a francouzsky. Jeho slovní rozpětí bylo tedy jazykově velmi široké a pestré. Který z jazyků byl pro něj však nejtěžší, to už bohužel nezjistíme, ale jak se na to dívá současná společnost a odborníci? Počet jazyků celého světa se odhaduje na 7000.

Už dlouhé roky se odborníci snaží říct, který z jazyků je pro nás ten nejtěžší. Stále se ale neshodli. Mezi lidmi však panuje představa, že nejtěžší je čínština nebo čeština. Lingvisté s touto možností nesouhlasí. Naopak přicházejí se zcela jednoznačnou odpovědí. Vše záleží na tom, jaký máme jazyk mateřský. A dále je to věc velmi individuální. Tvrdí totiž, že schopnost učení se nového jazyka záleží hlavně na stávající jazykové výbavě a také příbuzenském vztahu jazyků.

Je jasné, že například Čech nebo Ukrajinec nebude mít problém naučit se rusky, protože jsou to jazyky příbuzné a dosti podobné. A i přesto se říká, že je ruština považována za jeden z nejtěžších jazyků světa a hlavně Evropy.

Pokud ale nahlížíme na příbuznost jazyků jako směrodatnou, pak by se zdálo, že bude nejtěžším jazykem, baskičtina, která nepatří do žádné jazykové rodiny a nemá ani s žádnými jazyky nic společného.

Čínština, korejština a japonština jsou považovány za velmi těžké jazyky a to hlavně díky své psané formě. Čínští studenti také chodí do školy 12 let a z toho polovinu studia věnují pouze čínštině a matematice. Až tak je studium jejich jazyka náročné. Každé dítě se během své školní docházky naučí 1850 znaků, ze kterých pak skládá zkoušku. Jenže ani tento počet znaků nestačí k tomu, aby si člověk přečetl obyčejný novinový článek. K jeho přečtení je totiž nutné znát alespoň 3000 znaků. Navíc je dokázáno, že k tomu, abychom porozuměli čínštině, je třeba využívat kompletně celý mozek – pravou i levou hemisféru, což u evropských jazyků třeba není.

Vědci však sestavili žebříček jazyků řazený podle obtížnosti jazyka, ale s ohledem na mateřský jazyk. I tak se však ukázalo, že mezi nejtěžší jazyky světa, pro anglicky mluvící obyvatelstvo, patří arabština, čínština, korejština a japonština. V těsném závěsu obtížnosti je řazena vietnamština, turečtina, tamilština, thajština, sinhálština, srbochorvatština, ruština, polština, filipínština, nepálština, laoština, kambodžská khmerština, maďarština, moderní hebrejština, finština, barmština, bengálština, amharština a, světe, div se, čeština.

Pokud se však podíváme na ty nejjednodušší jazyky světa, pak mezi nimi spatříme afrikánštinu, jazyky severských zemí - dánštinu, nizozemštinu, norštinu, švédštinu, dále pak italštinu nebo francouzštinu.

Čínština je však jedním velkým paradoxem. Na jednu stranu jde o velmi složitý jazyk, který musíme vnímat pomocí obou hemisfér, být tak stále ve střehu a naučit se obrovské množství znaků. Jenže… na druhou stranu patří čínská gramatiku mezi ty nejsnadnější na světě. Slova totiž nemění svůj tvar. Stejně tak je tomu u vietnamštiny. Proto se každý Vietnamec těžko učí skloňovat a časovat.

Co je však jasné. Nejde jen o samotný jazyk, ale také o proces uvažování v daném jazyce. Každý jazyk vyžaduje jiné soustředění a odlišné využívání mozku.

Pokud se tedy učíte jazyky jako je angličtina, němčina nebo francouzština, a říkáte si, že se tyhle jazyky nedají naučit, pak vězte, že taková čínština nebo baskičtina by byla mnohem těžší.smiley

A chcete-li s jazyky teprve začít, není nic jednoduššího než se přihlásit na školu, které nabízejí jednoletá studia jazyků

Anketa
loader Načítám...

TOP školy

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 724 243 959
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Ekonomický tým 2025

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace, Ostrava

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola Chrudim, Chrudim

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Integrovaná střední škola Valašské Meziříčí, Valašské Meziříčí

To mě zajímá

Den otevřených dveří

AHOL - Střední odborná škola, s.r.o., Ostrava - Vítkovice

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Přípravné kurzy na talentové zkoušky

Střední uměleckoprůmyslová škola, Bechyně, Písecká 203, Bechyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola služeb a řemesel, Stochov, J.Šípka 187, Stochov

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola logistiky o.p.s. (VŠLG), Přerov

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt