Knihovny jako zdroj zábavy i vzdělání

Rádi čtete, ale nejsou finance a ani prostor pro stále nové knihy? Ještě jste nepodlehli trendu moderních čteček a elektronických knih? Pak vyrazte do knihovny.

Ať již studujete nebo pracujete, jistě mnoho z vás ve svém volném čase rádo čte – ať už beletrii nebo různé cestopisy či další vzdělávací literaturu. A protože většina z vás asi v dnešní době nemá přebytečné finance ani prostory na nákup vlastních knih, je nejlepší si zařídit čtenářský průkaz, a začít navštěvovat veřejnou knihovnu. Tato velmi oblíbená instituce vám totiž může být nejen výborným zdrojem zábavy, ale také vzdělání.

Čerpat zde můžete mnoho nových informací ze všech možných oborů, získávat poznatky pro své referáty či seminární práce, či se zde jen dobrovolně vzdělávat v oblastech, které vás zajímají nejvíce, či které potřebujete zdokonalit pro své zaměstnání. Zkrátka každý z vás si zde určitě něco najde…

A jaké jsou tedy úlohy knihovny?

Knihovny jsou již tradičně vnímány jako instituce, jež garantují všem bez rozdílu rovný přístup k informacím zaznamenaným na tištěných, audiovizuálních a dnes i digitálních nosičích. Ale to není všechno. Mezi jejich další úlohy patří například to, že:

  • zajišťují pro veřejnost přístup na internet;
  • jako centra znalostí a informací podporují formální vzdělávání všech stupňů;
  • jsou významnou součástí celoživotního učení;
  • podílejí se na podpoře a rozvoji čtenářské a informační gramotnosti;
  • dlouhodobě uchovávají a zpřístupňují významnou část kulturního dědictví, a to v tištěné i digitální podobě;
  • přispívají k rozvoji duchovních, emocionálních a jazykových dovedností dětí, pomáhají posilovat jejich zájem o literaturu, vědu a umění, stimulovat jejich kreativitu.

Další služby knihoven

Vzhledem k tomu, že mají veřejné knihovny v současné době velmi silné postavení v místní komunitě, znají její potřeby, utváří partnerství s ostatními místními institucemi a rovněž se snaží poskytovat řadu dalších služeb zaměřených na neformální vzdělávání, sehrávají tak velmi významnou roli při podpoře vzdělávání jednotlivců. Mimo své základní poslání se tak snaží poskytovat rozsáhlou škálu kurzů a služeb pro různé cílové skupiny – od dětí a studentů přes pracující až po seniory. Velmi oblíbené jsou pak zejména počítačové kurzy pro seniory, kdy se tito občané naučí alespoň základní obsluze této „vymoženosti“ moderní doby.

Jedná se tedy o velmi zajímavou a užitečnou instituci, bez které si mnoho z nás již neumí svůj život představit. Navíc nám mnohdy veřejné knihovny nenabízí pouze absenční či prezenční výpůjčky odborné literatury či časopisů, beletrie, cestopisů či cizojazyčné literatury, ale také například různé (nejen) vzdělávací DVD, CD či společenské hry, a my tak můžeme za roční poplatek využívat nepřeberné množství jejích služeb.

Například teď v létě si zde můžete z ohromného množství vybrat nějakou „odpočinkovou“ knihu nebo hru na dovolenou či k vodě. Anebo pokud chcete využít čas letních prázdnin k tomu, abyste v klidu načerpali nějaké nové a zajímavé informace k předmětu, ve kterém trošku „pokulháváte“, nebo naopak získali nové znalosti z úplně jiných odvětví, pak neváhejte, a vydejte se do knihovny „na lov“, určitě si zde vyberete. A pokud zrovna ve vaší knihovně nenajdete vámi požadovaný dokument, lze jejím prostřednictvím zajistit i tzv. meziknihovní výpůjčku.

Velkou výhodou dnešní moderní doby je pak jistě i to, že nemusíte hodiny bloumat po knihovně, ale že si můžete vybírat pěkně v klidu, z domova, a to prostřednictvím internetových stránek knihovny a jejich on-line katalogu. Pak si mnohdy stačí titul nechat odložit či objednat, a během otevírací doby si pro něj zajít. V případě, že vámi požadovaný titul je již vypůjčen, můžete si jej i sami prostřednictvím internetu zarezervovat, a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Kromě těchto služeb vám některá knihovna pomůže například i tehdy, potřebujete-li zpracovat (například pro své seminární, bakalářské či diplomové práce) rešerše na vámi zvolené téma.

Existuje tedy opravdu mnoho důvodů, proč se u této instituce registrovat a začít jejích služeb využívat.

Registrace

Zaujaly vás možnosti, jež knihovny nabízejí svým uživatelům? Ještě nevlastníte žádný čtenářský průkaz a chtěli byste? Pak neváhejte, a navštivte knihovnu co nejdříve – získáte tak přístup k mnoha novým informacím a vědomostem. A co s sebou potřebujete? Jste-li zletilí, pak k vyplnění přihlášky postačí váš občanský průkaz. Pokud jste však mladší, je nutno nechat podepsat přihlášku i vašimi zákonnými zástupci.

Po registraci a zaplacení ročního poplatku vám pak bude vydán čtenářský průkaz, který budete vždy předkládat při návštěvě knihovny či studovny. Tento průkaz je nepřenosný, a vy za něj ručíte. V případě jeho ztráty je proto nutné ve vašem vlastním zájmu o tomto knihovnu ihned informovat.

Je to tedy velmi jednoduché a rychlé. Tak proč tedy otálet, a nevyrazit se zapsat třeba již dnes či zítra? Rozhodně totiž neplatí, že s vývojem elektronických knih ztratila tato instituce svůj význam a kouzlo, tak proč se o tom nepřesvědčit? smiley

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt