Kde sehnat skripta a další studijní materiály?

S příchodem nového semestru nastává období, kdy si většina z vás začíná shánět různá skripta, učebnice a další studijní materiál. Kde všude ale můžete „pátrat“? Jaké máte možnosti?

Kde jsou ty časy, kdy jedinými způsoby, jak učebnice či skripta sehnat, bylo vystát si na ně v nějakém knihkupectví frontu či je po někom (například po sourozenci) „zdědit“. Dnes už je naštěstí těch možností daleko více, a to i s větším pohodlím.

Tištěná skripta versus „elektronická“

Dnes už si totiž můžete především zvolit, zda chcete klasická tištěná skripta, nebo zda vám postačí (či vám dokonce více vyhovují) skripta v elektronické podobě. Jestliže si zvolíte elektronická, pak za ně většinou neutratíte skoro nic. Jen ovšem musíte počítat s tím, že budete trávit hodiny a hodiny u počítače, a nebudete si je moci odnést, na rozdíl od tištěných, kamkoliv půjdete. Tedy pokud si je časem stejně postupně nevytisknete. Má to tedy jisté výhody i nevýhody, ale vy sami jistě víte nejlépe, co vám vyhovuje a co se vám vyplatí.

Jednotlivé možnosti

Dále samozřejmě záleží na tom, o jaká skripta se jedná, zda o „všeobecně používaná“ nebo specifická pro danou školu (například od vašeho konkrétního profesora). Pokud totiž některý z vašich profesorů striktně vyžaduje právě jeho skripta, pak se okruh vašich možností zužuje, a to buď na nákup nových skript přímo ve škole, nebo od starších studentů vyšších ročníků, například v rámci školní burzy.

Jestliže však jde o všeobecná skripta, běžně dostupná a používaná, sehnat je můžete nejen od bývalých studentů a ve škole, ale například i na internetu či na bazaru učebnic. Zde je mnohdy pořídíte daleko levněji a ještě vám přijdou poštou až domů. Navíc je můžete shánět přes různé známé, kamarády kamarádů, známé rodičů apod. V tomto případě můžete rozhazovat sítě opravdu zeširoka, a to by bylo, abyste brzy ta pravá neobjevili…

Další variantou, pokud nepotřebujete mít skripta úplně nová, je zkusit navštívit antikvariáty. Ty totiž také vykupují různé učebnice. Navíc zde budete mít při výběru a prohlídce více času a klidu a ani za ně tolik neutratíte. A možná přitom najdete i jiné zajímavé knihy, které si zrovna pořídíte, a vaše návštěva tak nebude vůbec marná.

Výpůjčka

Skripta a studijní materiály si můžete vypůjčit v knihovnáchV neposlední řadě je pak také možnost si zkusit různé učebnice vypůjčit v knihovně. Zde je ovšem ta nevýhoda, že ač za ně nic neutratíte, máte je půjčené pouze na určitou dobu, do které je musíte vrátit. A navíc na ně mnohdy i delší dobu čekáte, než se na vás dostanou. Je to tedy trošku riskantní nevědět, zda vám včas přijdou, nebo zda budete na poslední chvíli úplně bez materiálů a studijních pramenů. Ale jako doplňující zdroj je to jistě výborné a užitečné. A pokud je ve vaší knihovně třeba vůbec nemají, můžete vyzkoušet i tzv. výpůjční fond. Tzn., že si je můžete objednat z knihovny jiné.

Ostatní materiály

Kromě různých skript je pak také dobré navštěvovat pravidelně přednášky a dělat si své vlastní poznámky. Z těch se mnohdy naučíte daleko více, než z ostatních zdrojů, které si sebepoctivěji seženete, a k tomu hezky doplní učení právě z tolik nezáživných skript. Navíc si to podle svého zvýrazníte, označíte, očíslujete, sepíšete do odrážek apod. Zkrátka a dobře, uděláte vše pro to, aby se vám to později co nejlépe učilo.

Pokud toho i přes to všechno budete mít ještě málo, můžete navštívit i různé webové stránky, které jsou zaměřeny na studium a pro studenty. A že jich není málo. Jenom pozor, ať se jedná o kvalitní zdroje. Stačí tedy jen sednout k počítači a hledat ty správné a aktuální. Nebude vás to téměř nic stát, a můžete si zde najít téměř cokoliv, a případně si to někam uložit či vytisknout….

Na rozdíl od minulých generací tedy máte vskutku na výběr, co a kde sehnat, a je jen a jen na vás, co si vyberete nebo jestli budete kombinovat. Nezapomeňte však, že méně je někdy více, a že čím více zdrojů si pořídíte, tím hůře se vám z toho může učit. Důležitý tedy není jejich počet, ale to, abyste si vybrali ten studijní materiál, který vám (pokud to bude možné) bude co nejvíce vyhovovat, a z kterého se vám bude co nejsnadněji učit. Tedy nejlépe takový, který bude stručný, jasný a přehledný. Hodně štěstí při hledání smiley

Anketa
loader Načítám...

 

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt