Kam po maturitě aneb správný výběr vysoké školy

Jste studentem střední školy a letos vás čeká maturita? Jste „chytří“ a přemýšlíte co dál? Ještě stále nemáte jasno? Pak právě pro vás je určeno několik rad pro výběr vysoké školy.

Nejprve je důležité se zamyslet nad tím, co vás nejvíce baví, a čím byste se chtěli zabývat i v budoucnu. Dále si zjistěte, jaké jsou šance na přijetí na vybranou školu a jaká je zde „úmrtnost“ studentů.  Dalším velmi podstatným bodem, který je nutné si zodpovědět, je uplatnění absolventů tohoto oboru.

A pokud vaše vybraná škola pořádá dny otevřených dveří, neváhejte, a vyrazte se na ni podívat.  Zjistíte, jak se vám líbí a jak se prezentuje, jaká je kvalita zdejší výuky, zda má vazbu na praxi nebo vědu či jak moderní a rozsáhlé má vybavení. Informace o dnech otevřených dveřích můžete nalézt také na našem portálu. Další informace pak získáte na jejich internetových stránkách či z diskuzí s jejich studenty.

Všechny výše uvedené body jste si již zodpověděli? Máte vybráno? Pak si ještě zbývá zodpovědět finanční otázky – jak moc finančně náročná bude tato škola? Jaké je školné? Je zde možnost získat stipendium? Zvládnu při tomto studiu i práci či brigády? A nezanedbatelná je i otázka, zda budu do školy dojíždět či budu bydlet na koleji, příp. zda je kapacita kolejí dostatečná….

Pokud už toto vše máte vyřešené, a víte také, zda chcete studovat bakalářský či magisterský typ studia, nezapomeňte si včas zjistit, do kdy a v jaké formě je nutno podat přihlášku (na většině veřejných VŠ to bývá do konce února a v průběhu března, ale na některých i později), a co musí být její součástí. Informujte se také o případné možnosti přijetí bez přijímací zkoušky.

Nejdůležitější v této části však je si zjistit, co je obsahem přijímacích zkoušek a kdy přesně se konají, zda nekolidují s termínem jiných přijímacích řízení. Nezapomeňte se také zeptat na přípravné kurzy a nulté ročníky, či zda daná škola zveřejňuje přijímací testy z minulých let.

Nyní už zbývá pouze řádná a pečlivá příprava na samotné přijímací zkoušky. Ani to ovšem není zárukou, že se na svou vysněnou školu dostanete hned na poprvé, a proto je dobré se pokusit své šance co nejvíce zvýšit. Ptáte se jak? Například právě návštěvou přípravných kurzů či nultých ročníků.

Přípravné kurzy na přijímací zkoušky

Máte pocit, že přijímací zkoušky jsou ještě hodně daleko? Neřešíte to? Chyba! Než se nadějete, zkoušky jsou za dveřmi, a vy zjišťujete, že nestíháte…Co s tím? Právě pro vás jsou určeny přípravné kurzy k přijímacím zkouškám. 

A jaké jsou jejich výhody? V první řadě vás alespoň přivedou k určité „disciplíně“ v učení, a dále vás například připraví na samotný průběh zkoušek. I když tedy není zaručené, že i po absolvování sebelepšího kurzu se na svou vysněnou školu dostanete, oproti ostatním uchazečům budete mít alespoň jisté výhody. Naučíte se, jak si správně rozložit čas a také si osvojíte metody řešení testů. S předstihem se rovněž seznámíte s vysokoškolským prostředím.

A který přípravný kurz je pro mě ten pravý?

Obecně se říká, že je nejlepší si zvolit přípravu na té škole, na kterou se chcete hlásit. Ale není to nutné - ani nabídka dalších komerčních kurzů není k zahození.  Záleží na mnoha faktorech. Při svém výběru byste se měli poradit a zeptat např. bývalých absolventů těchto kurzů – jak byli spokojeni, jaké mají zkušenosti. Dalším zásadním parametrem je ale například i to, z čeho se budou zkoušky skládat – jaký typ zkoušek vaše vybraná škola využívá, nebo složení lektorského týmu či množství posluchačů v kurzu.

Pokud však cítíte „mezery“ jen v některé z částí zkoušek, pak si můžete vybrat i jen dílčí kurzy (např. kurz matematiky), čímž ušetříte nejen peníze, ale i čas.

Studium nultého ročníku

Co je nultý ročník a pro koho je určen? Je to obecný pojem zahrnující všechny přípravné kurzy nejen k přijímacím zkouškám, ale i k následnému studiu vybraného oboru na vysoké škole.

Tato příprava se odehrává buď přímo na půdě školy, na kterou se chcete v budoucnu přihlásit, nebo v rámci různých komerčních kurzů, které jsou pořádány vzdělávacími agenturami. V současné době je tato nabídka opravdu velmi široká.

Studium nultého ročníku tedy představuje jednu z možností pro ty, kteří se nedostali na vybranou vysokou školu ihned na poprvé, a přesto nechtějí svůj sen vzdát.

Specifikem tohoto studia je, že posluchači docházejí do školy podobně, jako při prezenčním či kombinovaném studiu (i když v menším rozsahu), ale nemají status studenta! Proto studenti, kteří se hlásí do nultého ročníku ihned po maturitě, mohou spojit nultý ročník se studiem cizího jazyka, který tento status nabízí, a i nadále tak studenty zůstat.

Oproti vzdělávacím agenturám probíhají nulté ročníky pořádané vysokými školami trošku jinak. Aktuální nabídka přípravných kurzů je zde zpravidla uvedena pod názvem kurz celoživotního vzdělávání. Hlavní výhodou tohoto studia je, že úspěšní studenti mohou po dokončení kurzu získat bonifikaci u přijímacího řízení, či jim mohou být zkoušky dokonce prominuty. V případě přijetí jim mohou být i uznány kredity za předměty, které se shodovaly s předměty vypisovanými v rámci běžného studia.

Určitou nevýhodou některých fakult je, že se do těchto kurzů mohou přihlásit pouze neúspěšní uchazeči o studium právě na této fakultě. Navíc některé fakulty nevypisují nulté ročníky vůbec, případně pouze pro obory, o něž je mezi uchazeči největší zájem.

Termíny přihlášek do nultého ročníku končí obvykle v srpnu a září.

Cena kurzů

Ceny přípravných kurzů se velmi liší, proto je třeba se informovat přímo na jednotlivých fakultách či přímo u vzdělávacích agentur. Stanovují se především na základě intenzity kurzu, jeho zaměření, lukrativnosti oboru, místa výuky či rozsahu učebních materiálů.

Ceny přípravných kurzů či nultých ročníků jistě nejsou v dnešní době nízké, ale mnohdy stojí za to si připlatit, a na vysněnou školu se třeba i díky tomu dostat.

A pokud máte to štěstí, že se na „svou“ školu dostanete hned na poprvé, buďte rádi, a snažte se tam udržet – co by za to jiní dali smiley

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt