Je mediální výchova důležitá? Dle českého školství zřejmě nikoliv

Přesto, že na nás v dnešní době média útočí ze všech stran a je tedy zapotřebí se v nich orientovat a nenechat se zmást, naše školství tomu příliš velký význam nepřikládá. Podle většiny samotných učitelů je to však chyba.

O tom, že na každého z nás mají v dnešní době média opravdu velký vliv, není třeba pochybovat. Ty sám/sama určitě často sleduješ televizi nebo brouzdáš na internetu a nějaké novinky či zprávy si jistě vyslechneš nebo přečteš. Už jen to tě svým způsobem ovlivní. Zvláště, pokud se v těchto prostředcích neorientuješ a věříš prakticky všemu a všem.

Právě proto by měla mediální výchova ve školách sehrát svou roli a studenty tak připravit na to, že je potřeba rozlišovat fakta a fikci. Tedy důvěryhodné informace a pouhopouhé domněnky. Jenže se tak tomu bohužel příliš často neděje. A to i přes to, že ¾ učitelů považují toto téma za velmi přínosné a důležité.

Cíle mediální výchovy

Jedním z hlavních cílů mediální výchovy je totiž kritické myšlení, jemuž by ses měl/a dokonale naučit, a orientace v médiích (i ta je pro život velmi přínosná). 

Dále je důležité, aby ses v rámci této výuky naučil/a vyhledávat a třídit informace. Abys rozlišoval/a, které jsou užitečné a pravdivé, a které nikoliv. Ačkoliv se totiž může zdát, že na tom nic není a něco vyhledat a vybrat ti zabere jen chvíli a nemůžeš na tom nic zkazit, opak je pravdou. Často, když jde do tuhého, zjistíš, že si s tím nepřeberným množstvím údajů a informací nedokážeš poradit a nezvládneš je přebrat a vybrat jen ty podstatné.

Způsoby výuky

Na mediální výuku nezbývá moc prostoru, přesto existuje několik možností, jak ji vyučovat. Buď jako samostatný předmět mediální výchova (to by upřednostňovalo asi 17 % vyučujících) nebo formou volitelného předmětu nebo semináře (preferovalo by 27 % učitelů). Nejvíce kantorů se ale zatím přiklání k tomu, aby se vyučovala průřezově ve více předmětech. Záleží na konkrétní škole, jak se k tomu postaví.

Nehledě na to, že učitelům, kteří se výukou tohoto předmětu zabývají, často chybí potřebné pomůcky (např. audiovizuální média). A co je horší, často jim chybí i potřebné znalosti. Mnohdy se totiž nezúčastnili ani žádných kurzů. Ovšem někteří z nich sami přiznávají, že by dali přednost tomu, aby tuto problematiku vyučovali spíše lidé z praxe – tedy například novináři. Když se nad tím zamyslíš, asi bys ses tímto názorem ztotožnil/a.

Důvěryhodná versus „nekvalitní“ média

Co se týká důvěryhodnosti médií, z výsledků jedné učitelské ankety vyplývá, že za nejdůvěryhodnější zdroje považují veřejnoprávní Českou televizi a Český rozhlas. Na opačném konci se pak vyskytují bulvární deníky a komerční televize.

S tím nezbývá než souhlasit. Budeš-li tedy potřebovat nějaké informace, na druhou skupinu se raději neobracej. Měj na zřeteli, že každý se může splést a také to, že co se v médiích dozvíš, nemusí vždycky tak úplně přesně být.

TOP školy

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt