Jak správně oslovovat učitele na VŠ?

Studujete vysokou školu a stále nevíte, jak správně oslovovat své učitele? Ne? Pak vězte, že v tom nejste sami. Ani mnoho "ostřílených" studentů totiž často neví, co zkratka před jménem jejich učitelů znamená a jak je tedy mají oslovovat.

Všichni asi znáte tituly jako bakalář, inženýr či magistr. Ovšem kromě těchto základních existuje ještě pěkná řádka dalších, z nichž ne všechny musíte nutně znát. Navíc někteří z učitelů mohou mít titulů více nebo na škole dokonce zastávají nějakou funkci (jako děkan či proděkan), tak který tedy vybrat?

 

Pořadí titulů a funkce

V případě, že má učitel více titulů, pak se oslovuje nejvýše dosaženým z nich. Jestliže je však vaším vyučujícím například sám děkan či proděkan, zvolte raději oslovení jeho funkcí. Dále také nezapomeňte, že u žen se nepoužívá titul „slečna inženýrka“, ale vždy „paní“. A to, i kdyby vaše lektorka vypadala jako čerstvá absolventka. Zkrátka „slečna“ inženýrka se příliš nehodí.

A pokud se u vás vyskytuje nějaký pedagog s titulem DiS., pak platí, že se nejedná o akademický titul, a tudíž jím kantora neoslovujte!

 

Význam jednotlivých titulů

Pokud bychom měli jednotlivé akademické tituly seřadit od nejnižších po nejvýznamnější, pak by to vypadalo takto:

  • Bc., BcA. – titul bakaláře či bakaláře umění získává absolvent tříletého bakalářského studia na VŠ. Jedná se o méně častý titul pro oslovení pedagogů na školách (spíše slouží pro přednášející hosty apod.). Pokud jej tedy musíme použít, pak oslovujeme pane bakaláři / paní bakalářko.
  • Mgr., MgA., Ing., Ing. arch. – titul magistr (příp. magistr s uměleckým zaměřením) získává absolvent magisterského stupně vzdělávání a oslovuje se tak pane magistře či paní magistro. U absolventů technicky, ekonomicky či zemědělsky orientovaných škol pak dochází k udělování titulu Ing., případně Ing. arch. (u architektů), a tedy k jejich oslovování pane inženýre / paní inženýrko.
  • PhDr., JUDr., RNDr., PharmDr., ThDr., PaedDr., MUDr., MVDr., MDDr. – všechny tyto zkratky označují absolventy magisterských studijních programů, jež v oblasti svého studia složili tzv. rigorózní zkoušky, a kteří tak získali například za studium v oblasti humanitních, pedagogických a společenských věd titul PhDr. (doktor filozofie), za studium práv titul JUDr. (doktor práv), za studium přírodních věd titul RNDr. (doktor přírodních věd), ve farmacii titul PharmDr. (doktor farmacie) a v teologii titul ThDr. (doktor teologie). U absolventů pedagogických oborů byl pak udělován titul PaedDr., doktor pedagogiky (dnes je nahrazen titulem PhDr.). V rámci lékařství jsou pak udělovány například tituly MUDr. (doktor všeobecné medicíny), MVDr. (doktor veterinární medicíny) či MDDr. (doktor zubní medicíny). U všech těchto titulů se pak používá jednotné oslovení, a to pane doktore či paní doktorko!

 

Akademicko-vědecké tituly

Jsou vyšší než akademické, proto pokud je váš kantor má, při jeho oslovení je použijte! Do této kategorie spadá například titul Ph.D. nebo Th.D. Oba se píší za jménem a označují absolventa doktorského studia. Oslovujeme je opět pane doktore či paní doktorko.

V minulosti sem pak ještě patřil například titul CSc., kandidát věd. Ten se ovšem dnes již neuděluje, je nahrazen titulem Ph.D.

 

Vědecko-pedagogické tituly

Vědecko-pedagogické tituly jsou nejvyšší možné tituly, jež mohou akademičtí pracovníci, kteří vyučují na vysokých školách, získat. Pokud je tedy před jménem vašeho pedagoga naleznete, vždy jej oslovujte právě jimi!

Do této skupiny patří:

  • doc. – píše se před jménem, oslovujeme jím pane docente / paní docentko.
  • prof. neboli profesor – velice často používané oslovení vyučujících, ovšem nezřídka kdy nesprávně. Tento titul je totiž úplně nejvýznamnějším titulem, kterého lze dosáhnout, a který je udělován (jmenován) prezidentem republiky. Používáte-li tedy oslovení pane profesore / paní profesorko neustále a u každého pedagoga, raději si ověřte, zda tuto „hodnost“ skutečně má.

 

Ostatní tituly

Pokud u jména vašeho lektora najdete některé jiné zkratky, například MBA apod., může se jednat o tituly, jež udělují soukromé organizace nebo školy po získání zahraniční akreditace, a jejichž používání není v ČR upraveno zákonem. Ty stojí zpravidla za jménem a neoslovuje se jimi…

Ačkoliv by se mohlo některým z vás zdát, že není nutné výše uvedené zkratky rozlišovat, není to pravda. Zejména v písemné – emailové – komunikaci se svými pedagogy totiž může velmi negativně zapůsobit, že neznáte jejich správné tituly a oslovení. A můžete si tak, zcela zbytečně, u některých svých učitelů „poškodit reputaci“. Navíc na jejich správném oslovení není nic zas až tak složitého, jak by se mohlo zdát. Stačí si jen zapamatovat, že je zapotřebí pedagogy oslovovat jejich nejvyššími tituly či jejich funkcí, a naučit se několik zkratek… A protože jste jistě velmi chytří, nebude to pro vás žádný problém smiley

 

Anketa
loader Načítám...

 

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt