Jak si vybrat VŠ a připravit se na přijímačky?

Váháte, zda se po zdárném absolvování maturitní zkoušky vydat na pracovní dráhu nebo se ještě dále vzdělávat? A pokud vítězí možnost druhá, co studovat a kde? A jak se co nejlépe připravit na přijímačky?

Jestliže jste v maturitním ročníku, pak už asi tušíte, že se blíží jedno z nejnáročnějších období vašeho života. Období, kdy vás čeká nejen „zkouška dospělosti“, ale i rozhodování o svém budoucím životě. Nejenom, že se tedy musíte řádně a pilně připravovat na maturitu, ale musíte i pečlivě zvážit své další možnosti a zvolit si, zda se již zapojíte do pracovního procesu či se budete dále vzdělávat. Případně kde a na jaké univerzitě a fakultě. Podle čeho si ale VŠ vybrat? Co byste měli vzít v úvahu?

Pro kterou školu se rozhodnout?

Zvítězila možnost, že si ještě prodloužíte mládí a budete se dále vzdělávat? Pokud ano, je velmi důležité dobře se zorientovat a ze všech studijních možností pro vás vybrat pokud možno tu pravou. I když, pokud si během studia uvědomíte, že právě tento obor není pro vás to pravé ořechové, můžete samozřejmě své štěstí na svůj „vysněný“ obor zkusit i další rok. Ovšem čas neúprosně plyne a vy jej tak můžete zbytečně „promrhat“. Je tedy určitě lepší výběr oboru nepodcenit a snažit se jej „trefit“ hned napoprvé…

V dnešní době se nabídka univerzit a jejich fakult významně rozšířila, a vy si tak pro své studium smíte vybírat z velmi pestré nabídky. U čeho byste ale měli začít? Nejlépe u toho, co vás nejvíce baví, čemu byste se rádi věnovali a v čem jste dobří. Podle toho si určíte studijní zaměření a na základě toho i konkrétní školu.

Pokud jste pak „důvtipní“ a myslíte dopředu, je dobré se také podívat na uplatnitelnost absolventů této fakulty na trhu práce a jejich průměrné platy. Samozřejmě, že pokud se opravdu toužíte stát bakalářem či inženýrem v oboru, ve kterém je vysoká nezaměstnanost, můžete tak učinit. Ovšem v tomto případě musíte počítat s tím, že po absolvování této školy můžete mít velké problémy s nalezením vhodného pracovního místa.

A v neposlední řadě je také dobré sledovat kvalitu školy.

Příprava na zkoušky

Jestliže pak všechny tyto kroky dodržíte, můžete mít alespoň dobrý pocit z toho, že jste udělali pro svou budoucí kariéru co možná nejvíce. A teď už jen zbývá udělat maximum i při přípravě na tyto důležité zkoušky. A jak při tom postupovat? Úplně nejlepší je si předem zjistit, jak budou zkoušky vypadat, jakou budou mít formu (odpovídací, testové…) a časový limit apod.

Pro samotnou přípravu pak můžete využít různé přípravné kurzy, jež samy univerzity pořádají, online kurzy na internetu či skripta a učebnice vydávaná či doporučená školou.

Možností je tedy více, než dost, a pokud při jejich využití zjistíte, že máte v tom či onom mezery, můžete ještě navíc využít příležitost sehnat si nějakého soukromého učitele, který vám vysvětlí alespoň tu látku, které příliš nerozumíte, a která je vaší „slabinou“.

Štěstí přeje připraveným a to, co vám také může u přijímací zkoušky pomoci, je to, že budete vědět, jak takový test vypadá. Každá škola, každá fakulta i obor má přijímací zkoušku řešenou jinak, ale jedno je jisté – zkušební testy k přijímacím zkouškám na vysokou školu je možné si udělat online a výsledky si pak poslat na email. Příprava na samotný test pak bude mnohem jednodušší.

A na závěr jedna dobře míněná rada, nepodceňujte tuto přípravu a nenechávejte ji na poslední chvíli! Čím více se totiž bude termín přijímacích zkoušek blížit, tím budete nervóznější a studium vám půjde pomaleji. Tak ať se stihnete naučit vše, co budete potřebovat! Mnoho zdaru! smiley

Anketa
loader Načítám...

TOP školy

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt