Jak se vhodně obléct ke zkoušce?

Ať už vás čekají státnice, maturita nebo jen „obyčejná“ ústní zkouška, vždy byste měli kromě jiného dbát i na svůj zevnějšek a vhodné oblečení. A co tedy zvolit?

Pravděpodobně většina z vás by uvítala, kdyby mohla přijít na zkoušku ve svém běžném, pohodlném oblečení. Ale pokud si nechcete zbytečně ubrat „plusové body“, tak to nedělejte. Někteří z kantorů totiž mohou na vzhled a upravený zevnějšek dát, a pokud k nim přijdete v riflích a botaskách, mohou vám zkoušku řádně znepříjemnit.

Z tohoto důvodu by bylo dobré, abyste se překonali, a na takovéto události si pořídili společenský oblek, a vy, dámy, halenku a sukni nebo společenské kalhoty. Tohle oblečení se vám navíc jistě neztratí - využít jej můžete i při mnoha dalších příležitostech, jako je například návštěva divadla, pracovní pohovor, atd. Rozhodně to nebudou jenom „vyhozené peníze“…

Příprava

Jestliže se tedy blíží váš den, kdy půjdete ke komisi skládat svoji zkoušku, měli byste si již zavčas začít připravovat svůj oděv. Pokud žádný ideální nemáte, vyrazte na nákupy, pokud máte, raději si jej vyzkoušejte a pečlivě prohlídněte! Může se totiž stát, že už vám nebude sedět či bude mít nějakou vadu, a bylo by velmi nemilé na to přijít až v den zkoušky. Zbytečně by vás to rozhodilo a byli byste ještě víc nervózní, než normálně.

A jaké oblečení zvolit? Nejlépe takové, které bude nejen elegantní, ale rovněž i pohodlné. Přeci jen, pokud se budete cítit stísněně, jistě to ovlivní i váš výkon u zkoušky.

Rady pro pány

Co se týká mužů, ti to mají samozřejmě mnohem jednodušší – postačí klasický oblek (ne nutně černé barvy, může být i světlejší), košile, a případně kravata. Ovšem pozor, oděv je nutno doplnit vhodnými společenskými botami, tak ne, že přijdete v „sešmajdaných“ botaskách či sandálech!

Jinak co se týče například délky kravaty, její špička by měla zakrývat sponu u pásku (pokud máte košili v kalhotách, vždy byste jej měli mít). Dále také nezapomeňte, že se do saka nenosí košile s krátkým rukávem, mějte tedy připravenou košili s dlouhým rukávem. Její manžeta by pak měla vyčnívat ze saka, a to přibližně 1 cm. A v neposlední řadě také dbejte na to, abyste alespoň trošku sladili pásek s botami, i na to se totiž v dnešní době přihlíží…

Rady pro dámy

U vás, milé dámy, je to poněkud složitější. Vy byste totiž měly dodržet několik hlavních zásad, a to především:

  • Neberte si žádné halenky s hlubokým výstřihem (mnohé z vás si možná myslíte, že si díky výraznému dekoltu u zkoušky pomůžete, ale mnohdy bývá opak pravdou). Nejenom že můžete mít u zkoušky místo profesora profesorku, ale i na mnohé profesory působí příliš odhalený dekolt spíše nevkusně a rušivě, a mnohdy pak váš výkon ani plně neocení. Dbejte tedy na to, aby halenka neodhalovala ani ramínka, natož celou podprsenku.
    Při jejím výběru pak zohledněte i barvu halenky – místo křiklavých a výrazných barev volte raději halenky světlejší a decentní. Ať nebudíte zbytečnou pozornost.
  • Stop minisukním – přesto, že máte třeba naprosto luxusní a výstavní nohy a jste zvyklá je v minisukni vystavovat na odiv, tento den pro to vhodný není. Ideální je, budete-li mít sukni těsně nad kolena, ta jistě nikoho neurazí.
  • Nezapomeňte na silonky! A to i tehdy, bude-li venku „pařák“ -  je to zkrátka nutnost!
  • Žádné džíny! Pokud si říkáte, že na sebe sukni nikdy nenavlečete a nikdo vás do ní nedostane ani párem „volů“, pak si místo ní můžete vzít společenské kalhoty – nikdy však ne DŽÍNY!
  • Boty a doplňky – u žen se všeobecně předpokládá (i když to není striktně dané), že na takovéto „události“ přijdou v botách na podpatku. Ovšem pokud v nich neumíte pořádně chodit, bude lepší, pokud zvolíte nějaké jiné – elegantní a nízké. Podle nich si pak vyberte i kabelku.
  • Zvolte jemnější líčení i šperky! V těchto případech totiž většinou platí, že méně bývá více. Pokud přijdete na zkoušku ne namalovaná, ale „zmalovaná, jak plakát“, či ověšená velkými řetězy, může to velmi ovlivnit „rozsudek“ vaší komise, a to spíše negativně. Proto je daleko lepší zvolit v tento den líčení i doplňky decentní, nic tím nezkazíte.

Ačkoliv by se vám mohlo zdát, že se s oblečením ke zkouškám dělají zbytečné cavyky, věřte, že zas tak od věci to není. Přeci jen je důležité, abyste se naučili řádně se prezentovat - do budoucna to pro vás bude velkým přínosem, zejména při absolvování pracovních pohovorů apod. Proto se nechte inspirovat a do svého šatníku si pořiďte i pár společensky přijatelných kousků oděvu - uvidíte, že s nimi ještě ledaskde zazáříte smiley

Anketa
loader Načítám...

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt