Jak na studium cizího jazyka?

O tom, že se bez znalosti minimálně jednoho světového jazyka dnes už těžko obejdete, není nutné debatovat. Jak se ale naučit jazyk co nejefektivněji? Jaké zvolit metody?

Pro některé z vás je studium cizího jazyka pouhopouhá nutnost, pro jiné zase příležitost, jak dosáhnout svých cílů. A právě podle toho je také nutné k jeho studiu přistupovat. Něco jiného je učit se jazyk pouze pro „školní účely“ a něco jiného například pro cestu do zahraničí nebo k ucházení se o atraktivní pracovní místo.

Jazykový antitalent

Pokud nejste zrovna dvakrát jazykově nadaní, a jde vám jen o to, nějak se svými jazykovými znalostmi „prolézt“ do dalšího ročníku či semestru, pak si jistě vystačíte především se svými školními učebnicemi a poznámkami z výuky. V tomto případě totiž bude vaším hlavním cílem naučit se potřebná slovíčka a gramatiku. A abyste se v tom řádně „upevnili“, bude úplně nejlepší, když si je budete opakovat a procházet stále dokola. Jestliže už vám však „hoří za patama“, a váš důležitý test se blíží, klidně se nerozpakujte si slovíčka například ofotit a učit se je třeba i cestou do školy a ze školy ve vlaku či v autobuse. Nebo ještě lépe, ta, co si stále a stále nemůžete zapamatovat, si někam vypište ručně – mnoha lidem totiž může pomoci právě vlastní přepis.

Zahraniční cesta

Rozhodli jste se, že byste rádi viděli kus světa? Plánujete nějaký delší pobyt v cizině, kde nebudete jen mezi „svými“, jako například na dovolených u moře? Jestliže ano, musí vám být také jasné, že v tomto případě se již bez alespoň základních znalostí jazyka jen těžko obejdete.

Zatímco na dovolené u moře mnohdy bývají hotely „plné vašich rodáků“, a vy tak často nejste ani nuceni jazyk příliš používat (případně se domluvíte „rukama – nohama“), při delším pobytu a případném zaměstnání v cizině se už delšímu hovoru nevyhnete. A budete se muset spoléhat jen sami na sebe. Proto v tomto případě tedy není až tak důležitá gramatika, jako znalost slovíček a odvaha mluvit.

Pro tyto účely je tak jistě vhodné rozšiřovat svoji slovní zásobu nejen z učebnic, ale například i sledováním filmů v originále či čtením cizojazyčných knih.  Navíc to v tu chvíli ani nemusíte vnímat jako biflování, ale jako příjemný relax u televize či knihy.

Pracovní pohovor

Jestliže se ale budete chystat na nějaký důležitý pracovní pohovor, tady už to bude daleko těžší. V tomto případě budete muset ovládat nejen základní gramatiku a dostatečnou slovní zásobu, ale rovněž i různé odborné termíny. A také budete muset umět dostatečně dobře „konverzovat“. Pokud tedy máte zájem o nějaké místo, kde víte, že se bez cizího jazyka neobejdete a budete muset „přestát“ i pohovor v něm, bude nejlépe, pokud si zařídíte nějaký jazykový kurz či soukromého učitele. A čím dříve začnete, tím dříve se budete moci o nějaké to lukrativní místečko ucházet.

Český lektor versus rodilý mluvčí

V případě, že se přeci jen rozhodnete pro nějakého toho soukromého učitele, je nutné zvážit, zda dáte přednost českému lektorovi nebo rodilému mluvčímu. I tento výběr totiž často může ovlivnit vaše výsledky…

Pokud jste začátečníci a potřebujete vysvětlovat gramatiku, pro většinu z vás bude lepší zvolit českého učitele. Jestliže už ale gramatiku ovládáte a spoustu věcí si dovedete sami odvodit, pak směle do toho, a sežeňte si rodilého mluvčího. S ním si totiž daleko lépe procvičíte konverzaci a naučíte se nebát se mluvit.

Každému z vás však bude určitě vyhovovat něco jiného, proto je důležité, abyste si vy sami zjistili, co vám dává nejvíce a co je pro vás naopak zbytečné. K čemu totiž například vyplňovat všechna cvičení z učebnice, když víte, že vám daleko více dá například četba. A také nezapomeňte, že je nutné jazyk čas od času „oprášit“, protože pokud jej delší dobu nepoužíváte, rychle se vám z hlavy vykouří smiley

TOP školy

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt