Dostudovali jste? Pohlídejte si zdravotní pojištění!

Doba vašich školních a studijních let skončila? Odmaturovali jste či zakončili studium vysoké nebo vyšší odborné školy? Ať tak, či onak, od teď vám nastávají určité povinnosti – a jednou z těch nejdůležitějších je pohlídat si platbu zdravotního pojištění!

Spolu se vstupem do světa dospělých nastává i doba, kdy je zapotřebí se začít chovat zodpovědně a plnit jisté povinnosti. A jednou z nich je i platba zdravotního pojištění.

Otázkou však zůstává, zda si jej ve vašem případě budete hradit zdravotní pojišťovně sami (v případě, že nemáte žádné zdanitelné příjmy a nejste ani nahlášeni v evidenci uchazečů o zaměstnání – tedy na „pracáku“), bude jej za vás odvádět váš zaměstnavatel (hned jste nastoupili do zaměstnání) či jej za vás bude platit stát (v případě, že ještě budete pokračovat ve studiu a není vám více než 26 let či jste zaevidováni na úřadu práce).

Termíny přihlášení na pojišťovně

Jestliže stále pokračujete ve studiu a je vám do 26 let, pak se na vás nyní žádné termíny nevztahují. I nadále za vás totiž bude platit zdravotní pojištění stát, a vy tak nic řešit nemusíte. Stejně tak jako v případě, kdy jste odmaturovali a místo studia na vysoké škole si zvolili tzv. jednoleté pomaturitní studium, akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Pokud jste ovšem studium definitivně ukončili, a po „době hájení“ (viz doba hájení níže) rovnou nenastoupíte do zaměstnání, a ani se neprodleně nenahlásíte na úřad práce, máte pouhých 8 dní na to, abyste se přihlásili na své zdravotní pojišťovně a začali si platit zdravotní pojištění sami. Jeho výše v současné době činí 1 337 Kč za měsíc.

V případě, že se rozhodnete, že nebudete shánět nějaké „lukrativní“ místo a podřizovat se ostatním, můžete, máte-li odvahu, začít podnikat. To však, jak asi tušíte, přináší mnohá rizika. A nejen to. Kromě záloh na zdravotní pojištění, které v tomto případě činí 1 823 Kč za měsíc, si pak budete muset hradit i tzv. sociální pojištění, které si jinak v případě, že nejste zaměstnáni, hradit nemusíte.

Doba „hájení“

A co, že je vlastně ta výše uvedená „doba hájení“? To je čas, po který vám po ukončení studia hradí zdravotní pojištění ještě stát. Vy si tak tedy můžete udělat poslední prázdniny v životě a zároveň se snažit si v klidu najít nějaké to vysněné místečko.

Délka toho času je však odlišná podle toho, jaké studium jste ukončili. Pokud jste odmaturovali či jste ukončili studium vyšší odborné školy, pak vám zdravotní pojištění bude stát hradit až do konce srpna, jestliže jste ale úspěšným absolventem vysoké školy, pak tato doba činí jeden měsíc po ukončení studia.

V tuto dobu by měla mít většina z vás, kdo jste ukončili ve školním roce 2015/2016 studium, své „poslední prázdniny“ už za sebou.

V případě, že jste však jakoukoliv školu ukončili předčasně, příp. jste byli vyloučeni, tato doba „hájení“ se na vás nevztahuje, a vy jste povinni se do 8 dní ode dne oficiálního ukončení přihlásit na zdravotní pojišťovně a začít si hradit pojistné sami.

Neplacení

Možná si říkáte, co by se tak asi mohlo stát, kdybyste si toto pojištění neplatili. Pak vězte, že by se mohlo stát hodně. Při neplacení vám totiž bude naskakovat penále, a vy se tak v relativně krátké době můžete dosti zadlužit. Proto si nezapomeňte pečlivě zapsat, do kdy se musíte přihlásit buď na úřad práce, nebo na pojišťovnu. Přeci jen by bylo zbytečné se hned na začátku „pracovního života“ výrazně zadlužit a dosti si tak do budoucna zkomplikovat život.

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt