Dostudoval/a jsi? Pak je nejvyšší čas začít intenzivně shánět práci

Léta studií skončila a nastává čas sehnat si zaměstnání. Nejlépe ve svém oboru. Co když to ale nepůjde tak snadno, jak sis představoval/a?

Už je to tak. Ať jsi dokončil/a studium střední či vysoké školy, tvé bezstarostné mládí nyní skončilo a spolu s tvými posledními prázdninami začíná i nová životní etapa. Pracovní. A i když se ti to možná příliš nelíbí, je nutné, abys v co nejbližší době sepsal/a svůj životopis a začal/a s ním obcházet různé firmy v okolí či jej rozesílat na všechny možné i nemožné inzeráty. Začne tak kolotoč surfování na internetu a následné absolvování mnoha přijímacích pohovorů.

Možnosti

I když je v současné době situace na trhu práce o něco lepší, než před pár lety, přesto se může stát, že práci ve svém oboru stejně jen tak neseženeš. Co pak?

Předně neházej flintu do žita a zkoušej to dál. Jednou se na tebe štěstí usmát musí. K tomu, abys ale jen nezahálel/a doma, si můžeš mezitím například rozšiřovat svoji kvalifikaci v oboru a získat tak před ostatními uchazeči na tvé požadované místo jistý náskok. Každý obdržený certifikát totiž může být ten rozhodující.

Navíc můžeš zkusit zapojit i své přátele a kamarády, rodiče či sousedy. Nikdy nevíš, kdo má kde jakého známého, který ví zrovna o takovém pracovním místě, na které máš políčeno.

Pokud se ti však ani po pár měsících nepodaří práci v oboru sehnat, nezoufej. Zkus improvizovat a hledat i v jiných oblastech, než jsi vystudoval/a. Nebudeš žádnou výjimkou. Čím dál tím více lidí dnes pracuje mimo svůj obor.

Kromě toho se může i stát, že tě tvá „náhradní“ práce začne bavit nebo zjistíš, že ti nabízí větší možnost růstu, než bys měl/a ve svém původním oboru, a ty tak celou situaci přehodnotíš.

Není všem dnům konec

Ať se pak rozhodneš posečkat na práci ve svém oboru či prozatímně vyzkoušet nějaký jiný, uvědom si, že nic není definitivní a vždy můžeš své rozhodnutí změnit. Nikde není dáno, že i když si teď najdeš nějakou práci v naprosto jiném odvětví, než je tvůj sen, nemůžeš ji v brzké době vyměnit. Stačí jen vytrvat, rozhazovat sítě, surfovat na internetu a stejně jako jsi to dělal/a do teď, rozesílat životopisy o sto šest. Uvidíš, že se brzy zadaří.

Přestěhuj se

Jestliže ovšem patříš mezi velmi ambiciózní jedince a jen tak s něčím se nespokojíš či snad na všechno příliš spěcháš, máš další možnost ke zvážení. Přestěhovat se.

Ve větších městech totiž najdeš daleko lepší uplatnění, než v některých menších. Budeš mít i lepší šance, jak se vyšplhat na vyšší posty a zrychlit tak svoji kariéru.

Nevýhodou však může být odlišný způsob života, než na který jsi byl/a zvyklý/á na malém městě či vesnici a vyšší náklady. Jestliže tedy nejsi zvyklý/á na přílišný dopravní a městský ruch a třeba jsi ani nikdy nežil/a ve větším městě, bude tě čekat náročná adaptace.

Na druhou stranu, pokud půjde o místo v oboru, o které opravdu stojíš, neměla by to být překážka, se kterou se nepopereš. Uvidíš, že si časem zvykneš. A když ne, tak jak jsme už zmínili, můžeš svoji práci/svůj obor kdykoliv změnit a zase se posunout o dům dál. Kromě toho se říká, že se zkusit se má všechno a za pokus nic nedáš.

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt