Dětské skupiny, další možnost předškolního vzdělávání

Školky ve vašem okolí jsou plné a vy, jako pracující rodiče, nemáte kam své ratolesti dát? Nebo už odmítáte být na rodičovské dovolené? V tom případě zkuste tzv. dětské skupiny.

Do těch budou moci rodiče dávat své potomky v rámci předškolního vzdělávání. Důvodem zavedení dětských skupin jsou problémy s nedostatkem míst ve školkách nebo jeslích.

Co je to „dětská skupina“

Jsou to malé skupinky různě starých dětí, kde se personál bude věnovat individuálnímu rozvoji vašich dětí a to podle jejich věku, vrozených dispozic i zájmů. Tyto dětské skupiny by měli fungovat vedle mateřských školek. Provozovateli, mohou být firmy, radnice, ale i vysoké školy či spolky, které budou skupinu provozovat na základě oprávnění od ministerstva práce. Vše pak bude fungovat na základě smlouvy mezi provozovatelem dětské skupiny a rodiči.

Současný nedostatek možností péče o děti brání rodičům chodit do zaměstnání, i když by o práci velmi stáli. Proto by dětské skupiny měli pomoci rodičům nastoupit do zaměstnání dříve, i když se v mateřské škole nenajde pro jejich dítě místo.

První dětské skupiny již fungují od roku 2011 při ministerstvech, kde bezproblémově fungují a setkávají se se stále pozitivnějšími ohlasy. Jde však o možnost ještě v plenkách, takže bude třeba dost času na to, aby se zjistilo, jestli se takové dětské skupiny vyrovnají mateřským školám.

Podle ministryně práce Michaely Marksové z ČSSD je jejich zavedení ale velkým přínosem. Dětské skupiny podle ní neměli být konkurencí mateřských školek, ale pouze její alternativou.

Před nástupem do školy děti potřebují rozvíjet své schopnosti, což doposud zabezpečovalo pouze předškolní vzdělávání v mateřských školách. To bude ovšem odteď i v dětských skupinách, které se budou muset řídit schváleným vzdělávacím plánem.

Výhody dětských skupin

S jejich pomocí se děti lépe adaptují na prostředí mimo domov a mohou se tak přirozeně připravit na vstup do většího kolektivu, tedy na vstup na základní školu.

Dětské skupiny budou vhodnou alternativou hlavně z hlediska flexibility rodičů. Snad největším přínosem pak bude, že dětské skupiny jsou navrženy tak, aby byly podmínky přizpůsobeny potřebám rodičů.

Od kdy jich budeme moci využívat?

Dětské skupiny by mohli začít fungovat od září roku 2014.

V jedné dětské skupině se bude moci pečovat maximálně o 24 dětí, ale poskytovatel bude moci provozovat i více dětských skupin najednou, pokud k tomu bude mít dostatečné podmínky.

A podle propočtů ministerstva by v roce 2015 mohlo v České republice fungovat přes 1 100 dětských skupin. V dalších letech by měl jejich výskyt ještě narůstat.

Financování

Finanční náročnost dětských skupin je také oproti klasickým mateřským školám nižší. Ušetříte už jen na dopravě, pokud dětská skupina bude přímo ve vašem zaměstnání, nebo v blízkosti vašeho domova.

Půjde sice o službu placenou, ovšem příspěvek od rodičů bude maximálně do výše nákladů. Jejich provoz bude totiž probíhat nekomerčně. A vzhledem k tomu, že náklady na provoz budou pro zaměstnavatele daňově uznatelné, tak si i pracující rodiče budou moci uplatnit slevu na dani. Další finančním benefitem pro vás bude, pokud získáte ještě příspěvek na péči o dítě od svého zaměstnavatele.

 

Bude potřeba nějaký čas na to, až si na tuto možnost rodiče zvyknou a budou ji plně využívat. Jak jste na tom vy? Také byste tuto možnost využili? S nástupem „dětských skupin“ snad bude vyřešen problém nedostatku míst v mateřských školách a jeslích.

Anketa
loader Načítám...

TOP školy

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt