Čtečky elektronických knih – zázrak moderní doby

Rádi čtete, ale nebaví vás všude nosit těžké a neforemné knihy? Spíše se učíte z počítače či notebooku? Žádný problém! Pořiďte si tzv. čtečku elektronických knih, a těchto potíží se rázem zbavíte!

Co je čtečka e-knih a jaké jsou výhody jejich E-ink displejů?

Čtečka elektronických knih neboli e-čtečka, je jednoúčelové hardwarové přenosné zařízení, které je určeno pro čtení elektronických knih, a které umožňuje zobrazení textu knihy pomocí technologie elektronického inkoustu (tzv. e-ink).

Velkým pozitivem E-ink displejů je pak to, že odrážejí světlo podobně jako obyčejný papír, nejsou podsvícené a neblikají. Tím pádem i méně zatěžují vaše oči. Mezi další velké výhody čteček, jež prozatím jako jediné využívají tuto technologii, patří také vynikající čitelnost textu i na přímém slunci či velmi malá spotřeba energie na její provoz. Ta je zapotřebí v podstatě jen při otáčení stránek, a tudíž je opravdu zanedbatelná. Výrobci e-čteček proto výdrž ani nevyjadřují v čase, ale uvádí, že na jedno nabití lze přečíst 5 000 až 15 000 stran.

Nevýhodou u zařízení s elektronickým inkoustem pak je například to, že nemají vlastní zdroj světla, a proto se četba v noci neobejde bez externího osvětlení (což lze naopak ocenit u čtecích zařízení typu notebook nebo tablet) či to, že jsou v současné době zatím jen černobílé a pracují pouze s různými odstíny šedi. Navíc neumožňují rychlé změny obrazu, a proto na nich, na rozdíl od dalších čtecích zařízení, například nepřehrajete video.

Další výhody e-čteček

Čtečky e-knih jsou určeny především pro čtení elektronických knih, nikoliv na využívání ostatních doplňkových funkcí (to pouze výjimečně).  Velmi užitečné zde ale jsou různé pomůcky, které napomáhají při četbě (jak už jsme se zmínili v minulém článku Elektronické knihy – jejich výhody a nevýhody). Čtečky totiž umožňují například vkládání záložek, označování částí textu, vyhledávání slov či psaní poznámek. Lze zde i zvětšit text či si ho nechat převést do mluvené podoby. Poslední jmenované pak můžete využít zejména tehdy, učíte-li se cizí jazyky.

Obvyklou výbavou moderních e-čteček je dnes už i připojení k internetu, které se dá využít zejména pro přímý nákup e-knih u některých prodejců.

A v neposlední řadě je nutno zmínit i tu výhodu e-čtečky, že se do ní vejde i několik tisíc knih, a tudíž se žádné ze svých oblíbených nemusíte kvůli nedostatku místa vzdávat, obzvláště pak, když vyzáříte na cesty. Zde však samozřejmě záleží na velikosti vnitřní paměti a vložené karty.

Kriteria výběru e-čtečky

1) Máte-li v plánu si toto zařízení zakoupit, nejprve zvažte, co všechno od tohoto zázraku moderní doby očekáváte. Pokud vám jde pouze o čtení knih, volba e-čtečky je jasná. Pokud ale očekáváte od tohoto zařízení více, například zde chcete hrát hry či si prohlížet webové stránky, zvolte si raději některé z dalších čtecích zařízení, mezi které patří osobní počítač, notebook, netbook, chytrý telefon či tablet.

V případě, že se ovšem rozhodnete pro některé z výše uvedených multifunkčních zařízení, je nutné si uvědomit zásadní rozdíl, a to, že na rozdíl od čteček, které jsou vyrobeny pro práci s konkrétními formáty, zde záleží na nainstalovaných programech a aplikacích.

2) Je důležité vzít v potaz zdroje a formáty e-knih – žádná čtečka totiž nepodporuje všechny formáty, ve kterých je možno knihy získat, a i když existují jisté programy pro převod do jednotlivých požadovaných programů, je to určeno spíše pro zkušenější uživatele. Také se nezapomeňte ujistit, že vaše vyhlédnutá čtečka podporuje české znaky (háčky, čárky, atd.).

3) Dále zvažte vhodnou velikost displeje. Někomu z vás budou zřejmě vyhovovat menší, skladnější čtečky, které budete mít neustále při ruce, a vejdou se i do malé brašny či kabelky, jinému zase čtečky s větším displejem. Ty uvítají především ti z vás, kteří hůře vidí či ti, kteří budou číst převážně knihy ve formátu PDF.

4) Rozmyslete si, zda chcete raději zařízení s dotykovým displejem či pouze se šipkami a navigačními tlačítky.

5) Důkladně zvažte, zda vám budou plně vyhovovat rozměry a váha vámi vybraného zařízení.  Pokud totiž budete čtečku často přenášet, nebo číst dlouhé hodiny, zaměřte se raději na co nejmenší rozměry i váhu, neboť byste mohli později svého výběru litovat.

6) Dobře zvažte, jakou maximální cenu jste ochotni za toto zařízení zaplatit. Zároveň si ale uvědomte, že to nejdražší, nemusí být pro vás to nejvhodnější!

Pevně věříme, že jste při svém nákupu čtečky elektronických knih, příp. dalších čtecích zařízení, pečlivě zvážili všechny potřebné faktory uvedené v našem článku, a se svým výběrem tak budete v budoucnu jen a jen spokojeni. A zároveň doufáme, že některé z vás tento výdobytek moderní doby přiměje více a častěji číst nejen povinnou školní literaturu smiley

TOP školy

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt