Co ti přinese prodloužení studia?

Někdy mohou nastat situace, které tě dotlačí k tomu, že si budeš muset prodloužit délku studia. Co vše to ale pro tebe bude znamenat? A co si budeš muset ohlídat?

Život je velmi pestrý a často ti může nastolit nečekané překážky, a to i ve studiu. Důvodem přitom mohou být nejen různé zdravotní problémy, které ti zabrání chodit poctivě do školy, a ty tak budeš muset opakovat ročník, ale i jiné osobní problémy či finanční situace. Ať se však bude jednat o jakýkoliv důvod, podstatou je, že nebudeš schopen/schopna splnit všechny své povinnosti včas a budeš donucen/a si svá studijní léta prodloužit.

Termíny, termíny, termíny

Pokud nastane situace, kdy všichni tví spolužáci studium zdárně dokončili a jen ty si své studium a mládí prodlužuješ, musíš si už sám/sama hlídat veškeré termíny, které je nutno dodržet. Například do kdy je nutné si na sekretariátu nahlásit volitelné předměty (abys měl/a dostatek kreditů na prodloužení studia), do kdy máš odevzdat bakalářskou či diplomovou práci nebo kdy se budou konat státnice a do kdy je třeba se na ně přihlásit.

V ideálním případě bude stačit, budeš-li sledovat nástěnku či webové stránky školy (nebo váš informační systém), v tom horším si pak budeš muset veškerá důležitá data hlídat přes učitele či studijní oddělení školy.

Kredity

Další zákeřností pak mohou být kredity. V tomto případě tedy záleží na konkrétní škole, jak to má nastavené, ale většinou platí, že musíš mít v každém semestru, případně za 2 po sobě jdoucí semestry, určitý počet kreditů. A ty ti budou při prodloužení studia chybět. Řešením pak tedy bude zapsat si nějaké další volitelné předměty a kredity si doplnit.

Tím ale zase budeš muset docházet na různé přednášky, cvičení či semináře a v jejich rámci plnit další povinnosti a úkoly.

Placení a věk

Ještě větší nepříjemnost však mohou představovat finance. Při nadstandardní délce studia nejen, že tě může čekat placení výrazného školného (jeho výši si zjisti na konkrétní škole), ale dosáhneš-li věku 26 let pak i zdravotního, popřípadě sociálního pojištění. Studentem už totiž budeš pouze pro školu. Pro ostatní orgány tak budeš osobou bez zdanitelných příjmů, tedy osobou, která si toto pojistné bude muset hradit ze svého. A i když není sociální pojištění povinné, už jen samotné zdravotní, které si hradit musíš, udělá díru do tvého rozpočtu. Nezapomeň si i tady poctivě ohlídat určené termíny, nebo ti naskáče pořádné penále.

Jak sám/sama vidíš, prodloužení studia s sebou nepřináší žádné velké výhody. Až tedy samozřejmě na získání času potřebného k dodatečnému získání vědomostí. Proto by bylo možná dobré zvážit, zda nebude lepší studium přerušit. Tím dostaneš možnost ulevit si od různých poplatků (či se dokonce nahlásit na úřad práce a pojištění za sebe nechat hradit stát) a nestresovat se alespoň tolik ohledně peněz. Je to však jen a jen na tobě.

TOP školy

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt