Chraň se před kyberšikanou, přijít může odkudkoliv

V dnešní době moderních technologií je bohužel velmi časté i jejich zneužití. A to až ve formě kyberšikany. V čem kyberšikana spočívá a jak se jí můžeš co nejlépe vyhnout?

Je zcela samozřejmé, že bez různých moderních vychytávek typu internetu či chytrých telefonů si už asi nedovedeš svůj život ani představit. A my vlastně také ne. Ovšem stejně jako v jiných případech i zde platí, že vše má své pro a proti.

Informace versus bezpečnost

Jedním z nejvýznamnějších pozitiv moderních technologií je to, že tebou požadované informace nemusíš zdlouhavě shánět například někde v knihovně, ale máš je pěkně „při ruce“. Dalšími výhodami pak je, že se můžeš s přáteli kdykoliv a na čemkoliv domluvit, a to nejen přes sms zprávy, ale i různé sociální sítě. Můžeš jim rovněž poslat potřebné soubory, materiály nebo fotografie.  Nebo se všem svým kamarádům najednou pochlubit zveřejněním fotek na svých internetových profilech. Možností a využití je zkrátka více než dost.

Ať je to ale, co chce, měl/a bys vždy dbát nejvíce ze všeho na bezpečnost.

Je nutné si uvědomit, že to, co sám/sama někde sdílíš či někomu pošleš, může být nějakým způsobem dříve či později zneužito (třeba i tvými přáteli) a dostat se tak mezi širokou veřejnost. I když o to vůbec nebudeš stát. A nejhorší je, že s tím ani mnohdy nic nenaděláš.

Co je vlastně kyberšikana?

Kyberšikana je, jak už jsi jistě pochopil/a, šikana prostřednictvím elektronických médií, jakými jsou právě internet či mobilní telefony. Stejně jako „obyčejná“ šikana spočívá v tom, že má za cíl ti ublížit, ztrapnit tě či ti jinak znepříjemnit život.

Jak může vzniknout?

Nejhorší ze všeho ovšem je, že může vzniknout velice snadno – prakticky kdykoliv a kdekoliv. Stačí, aby sis začal/a s někým psát na chatu, někomu poslal své (intimní) fotografie či jiné citlivé údaje nebo informace, a neštěstí je na světě. K tomu všemu se nemusí projevit hned, ale teprve později, kdy se k tvým informacím či jiným souborům může dostat nějaká třetí osoba.

Proto důkladně promýšlej, co přes mobil či internet posíláš. A to nejen cizím lidem, ale i svým kamarádům. Nikdy nevíš, kdo se do vaší konverzace nabourá a jak získané informace využije.

Projevy

Přemýšlíš-li, jaké jsou hlavní znaky projevy kyberšikany, pak věz, že jedním ze základních znaků je to, že se ti jednání ostatních vůči tvé osobě nelíbí a je ti silně nepříjemné.

To samozřejmě ještě nic neznamená, někdy to třeba ty sám/sama vidíš moc černě, ale v mnoha případech se o kyberšikanu opravdu jedná a je zapotřebí s ní co nejdříve skoncovat. Ovšem nepokoušej se o to sám/sama! Svěř se se svým podezřením rodičům, kamarádům či učitelům. Spolu s nimi pak seber odvahu zajít na policii. I když to pro tebe bude nepříjemné, je to nezbytné.

Uvědom si, co vše ti ten dotyčný/ta dotyčná může udělat a také, že se nemusí jednat jen o tebe. Stejným způsobem může napadnout i tvou rodinu, přátele, zkrátka mnohé další nevinné lidi.

A jak se vlastně může projevit? Například zasílám různých urážlivých zpráv – ať už přes mobil, email, chat a podobně, zveřejněním různých zvukových záznamů, videí či fotografií s tvojí osobou či dokonce vydíráním.

Rovněž může tvým jménem (ukradne-li ti tvoji identitu) obtěžovat tvé přátele. Najednou se s tebou tví kamarádi nebudou chtít bavit, přestanou ti odpovídat a odepisovat, a ty ani nebudeš vědět proč.

A to byla jen hrstka toho, čemu bys mohl/a být jako oběť kyberšikany vystaven/a. Znovu tedy apelujeme, ve tvém vlastním zájmu, pečlivě promýšlej, komu a co prostřednictvím mobilního telefonu či internetu sděluješ. Následky mohou být nedozírné a nejde je vzít zpátky. Tak buď velmi opatrný/á.

TOP školy

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt