Březen – MĚSÍC KNIHY

Mnoho z vás jistě ví, že je březen považován za měsíc knihy. Máte ale tušení, jak vznikl a od kdy se „slaví“? A jaký máte ke knihám vlastně vztah? Jsou vám klasické knihy stále bližší než ty v elektronické podobě? A co vám čtení přináší?

Přemýšleli jste někdy o tom, kdy vůbec vzniklo označení Březen – měsíc knihy? A co bylo účelem jeho zavedení? Jestliže ne, rádi vás s tím ve stručnosti obeznámíme…

Historie

Měsíc knihy byla zvláštní akce, která vznikla v roce 1955 za účelem propagace knih a jejich zpřístupnění všem občanům (zejména odborné literatury). Jejím cílem však bylo působit především na ty, u nichž bylo možné předpokládat ideologický růst -  tzn. na mládež, zemědělce a dělníky, a přetvořit je tak v uvědomělé a socialistickému zřízení oddané soudruhy. Jednalo se totiž o ideologickou propagandu totalitního režimu.

U jejího zrodu stálo ministerstvo kultury spolu se Svazem československých spisovatelů, nakladatelstvími, knižním obchodem atd. Ti po prostudování zkušeností ze Sovětského svazu a některých lidově demokratických zemí rozhodli, že každý rok bude jeden měsíc věnován propagaci knihy. A tímto měsícem se tehdy stal BŘEZEN.

Po sametové revoluci v roce 1989 však přestal být Měsíc knihy oficiálně řízenou akcí a postupem času se z března stal měsíc čtenářů a paradoxně i měsíc internetu. I nadále jej však oslavují mnohé knihovny, školy či knihkupectví. Ti v rámci „Března – měsíce knihy“ pořádají různé zajímavé akce či nabízejí výrazné slevy na nákup knih. Proto neváhejte, a využijte některé z nich, určitě mnohé z nich stojí za to smiley

Současnost

Ačkoliv by se mohlo zdát, že klasické tištěné knihy jsou v dnešní době prakticky přežitkem, a většina z nás preferuje raději jiné zdroje informací, jako je například internet, nenechte se mýlit.  Je pravda, že si asi málokdo z nás už umí představit život bez internetu, ale přesto je mezi námi těch, kteří hledají nové poznatky stále v knihách, více než dost. Buď jsou to tedy lidé starší, jimž moderní technika nic neříká, a hledat na internetu by pro ně bylo „za trest“ anebo jsou to tací, pro které má listování v knihách jistý půvab a kouzlo.

Mnohdy totiž velmi záleží na tom, jaký vztah ke knihám máte, jak vás k tomu rodiče od malička vedli. Pro někoho je to pouze „nutné zlo“, přečíst nějakou tu povinnou četbu do školy (kterou si dnes stejně můžete stáhnout v elektronické podobě), pro jiného je to celoživotní záliba, jež mu přináší nejen uspokojení a rozšiřování svých znalostí, ale rovněž i pohodu, klid a odpočinek. Pro knížku totiž nemusíte sáhnout pouze v případech, kdy potřebujete zjistit informace o tom či onom problému nebo pokud jste k tomu donuceni v rámci školní povinné četby či se chcete sami vzdělávat. Vybrat si můžete i takovou, u které si odpočinete a odreagujete. Nějakou nenáročnou a čtivou. Zkrátka takovou, ze které budete mít „požitek“ a nebudete se od ní moci odtrhnout.

Tištěné knihy versus elektronické                                                                     

Jak jistě velmi dobře víte, v současné době se velmi rozmáhají i tzv. elektronické knihy. A oba druhy knih má své výhody i nevýhody. Tištěné mají sice své kouzlo, ale také zabírají spoustu místa, a elektronické zase potřebují zařízení, ze kterého je budete číst, a jsou tak určeny spíše pro technicky zdatnější zájemce (viz článek Elektronické knihy – jejich výhody a nevýhody). Je tedy jen a jen na vás, pro které z nich se rozhodnete. Ať už si ale zvolíte kteroukoliv variantu, je podstatné, že máte zájem o knihy a máte k nim kladný vztah… a to nejen v březnu, ale i po celý rok smiley

TOP školy

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt