28. březen – DEN UČITELŮ

Ačkoliv většina z vás, studentů, pravděpodobně nenavštěvuje vzdělávací zařízení vždy s radostí, a mnohdy to dáváte svým učitelům i výrazně najevo, přesto si mnozí z nich zaslouží, aby byla jejich práce oceněna a uznána. Co jim to dokázat 28. března...

I když si to zřejmě neuvědomujete, učitelé hrají ve vašem životě velmi významnou a nezastupitelnou roli. Ovlivňují totiž rozvoj nejen vaší osobnosti, ale i vašeho talentu. Přesto jejich práce nebývá patřičně ohodnocována a respektována. A proto tím nejmenším, co pro ně můžeme udělat, je vzkřísit upadající tradici, a začít si více připomínat Den učitelů.

Kdy se slaví?

Tento významný den vyhlášený k poctě pedagogického povolání připadá na základě vyhlášení organizací UNESCO z roku 1994 na 5. říjen.  V České republice se ovšem toto datum příliš neuchytilo, a za Den učitelů je zde považován již od roku 1955 den narození učitele národa a patrona českého školství, Jana Ámose Komenského, tedy 28. březen.

A má to svou logiku, neboť z jeho učení a systému školství je čerpáno dodnes. Právě on se totiž zasloužil o to, aby byli ve třídách žáci stejného věku a stejné úrovně znalostí. A to nemluvíme o tom, že preferoval tolik oblíbenou školu hrou, kdy si žáci měli ověřit své teoretické poznatky vyzkoušením v praxi. Nemůže být tedy pochyb o tom, že se jedná o nejvýraznější osobnost českého školství.

A i právě proto jsou v tento den vyhlašovány výsledky ankety Zlatý Ámos – ankety o nejoblíbenějšího učitele České republiky. Pokud tedy na své škole nějakého takového adepta máte, zkuste jej příští rok do této soutěže přihlásit – nový ročník začíná vždy 5. října…

Uznání učitelům

Velká část z vás pravděpodobně během studia nedokáže plně docenit snahu učitelů vás toho co nejvíce naučit. Často si i myslíte, že jsou to samé „nesmysly“, které vám cpou do hlavy, a že vám většina věcí nebude stejně v životě k užitku, ale věřte, že u mnohých z vás přijde den, kdy sami uznáte, že jste se mýlili. Postupem času totiž i vy přijdete na to, že všeobecný přehled je velmi důležitý, a že se bez základních znalostí prostě neobejdete. Někdy tak proto budete svým učitelům ještě vděční, že byli důrazní a nenechali vás zahálet.

Proto, pokud si myslíte, že je některých z vašich učitelů či profesorů hoden vašeho uznání již nyní, že vás dovede „zapálit se pro věc“, vyvolat ve vás zájem o danou oblast a vše vám řádně vysvětlit, dejte mu to najevo. Ukažte, že jste rozumní mladí lidé, kteří dokážou ctít autoritu, a že tento významný den vnímáte pozitivně.

„Volnější hodina“

Samozřejmě se mezi vámi najdou jistě i ti, kteří tohoto dne (případně dne předtím, když vychází tento den na sobotu) budou chtít využít „ve svůj prospěch“, a za pomoci pěkného přáníčka apod. přemluvit své učitele, aby pro tento den nezkoušeli, odložili písemky a testy atd. Prostě abyste si udělali volnější hodinu. Některým z vás to projde, některým ne. Jistě ale každého učitele potěší, že jste si na tento den vzpomněli, i kdyby vám nic neodpustil, a nedal to třeba až tak moc najevo…

Ovšem je pochopitelné, že ne ke všem učitelům cítíte uznání a respekt, takže o důvod víc dát těm, jež vaše sympatie mají, najevo vaši přízeň. Zaslouží si to. A to nejen pro jejich snahu vás něco naučit, ale často i pro jejich až nadprůměrnou trpělivost, kterou s vámi leckdy musí mít smiley

TOP školy

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

University of New York in Prague, s.r.o.

Londýnská 41, 120 00 Praha 2
Telefon: 224221281
Web: www.unyp.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt