Elektronické knihy – jejich výhody a nevýhody

V dnešním světě moderních technologií je zřejmé, že pokrok se nedá zastavit, a spousta věcí a postupů tak nenávratně zastarává. Je tomu tak ale i v případě knih? V našem článku pro vás přinášíme stručný přehled výhod i nevýhod elektronických knih...

V dnešním světě moderních technologií je zřejmé, že pokrok se nedá zastavit, a spousta věcí a postupů tak nenávratně zastarává. Je tomu tak ale i v případě knih? Myslíte si, že knihy v digitální podobě, tzv. e-knihy, nahradí staré dobré tištěné knihy? A čemu dáváte přednost vy? Vidíte přínos elektronických knih při vašem studiu? Je to pro vás pohodlnější, a jste tak ochotni přečíst třeba i více povinné četby? Pokud ano, s chutí do toho. A pro vás ostatní, kteří e-knihy ještě nevyzkoušeli, přinášíme pro porovnání stručný přehled jejich výhod i nevýhod…

Názory na elektronické knihy se samozřejmě velmi různí – někteří jsou zastánci pokroku, jiní zase nedají dopustit na klasické tištěné knihy, které mají své kouzlo. Otázkou však je, co je pro nás v dnešní době nejvýhodnější a nejpraktičtější, a zda případně chceme měnit své zvyky a vyzkoušet něco nového.

Co jsou elektronické knihy a jak vznikají?

Pojem elektronické kniha, či zkráceně e-kniha, má několik různých definic a vysvětlení. Někdy označuje dokonce i technické zařízení, které slouží k její četbě (v tomto případě je ovšem lepší označení čtečka elektronických knih). Nejčastěji je však e-kniha vnímána jako digitální verze klasické tištěné knihy neboli kniha v digitální podobě.

Způsob jejich vzniku může být buď vytvořením přímo v počítači, nebo digitalizací tištěného dokumentu. Pro jejich čtení je však v každém případě nutno využít nějaké technické čtecí zařízení – čtečku e-knih, počítač, tablet, apod. Vhodné jsou tedy spíše pro ty z vás, kteří nemáte potíže s moderní technikou.

Formáty e-knih

Nakupujete-li elektronické knihy, pak nezapomeňte při jejich výběru vzít v potaz i jejich formáty.  Ty totiž ovlivňují nejen vzhled textu, tudíž i požitek ze čtení, ale i to, zda knihu vůbec otevřete. Může se totiž stát, že právě tento formát nebude vaše čtečka podporovat, a vy se tak ke knize vůbec nedostanete.

Obecně lze tyto formáty rozdělit do několika skupin. První tvoří právě tyto speciální formáty určené pro e-čtečky. Jejich výhodou je to, že přizpůsobují rozložení textu velikosti displeje, a tím umožňují pohodlné čtení. Nevýhodou je naopak to, že žádná e-čtečka nepodporuje všechny tyto formáty, a je tedy zapotřebí si toto pohlídat. Druhou skupinu pak tvoří běžné textové formáty typu DOC, DOCX, RTF, TXT či HTML. I zde platí, že se tok textu přizpůsobuje velikosti displeje. A třetí skupinou je pak hojně užívaný formát PDF. Ten má sice tu výhodu, že jej podporují všechny e-čtečky, ovšem nezobrazují jej právě ideálně. PDF totiž zachovává knižní předlohu, což je výhodou například při tisku, ale naopak působí problémy při zobrazování na menších displejích. Příliš malé písmo je samozřejmě možné zvětšit, ale v tom případě bude na displeji zobrazen pouze výřez dané stránky, nikoli stránka celá. Pro čtení elektronických knih v tomto formátu se tedy doporučuje využít spíše osobní počítač nebo notebook, než e-čtečku. Nebo alespoň zvolit model s větší úhlopříčkou….

Jestliže jste ale již zkušený uživatel, pak můžete využít i tzv. konverzní programy, které umí převádět jednotlivé formáty mezi sebou, a vy tak máte o starost méně.

Výhody a nevýhody e-knih

Pro pečlivé zvážení, zda zkusit či nezkusit číst knihy v digitální podobě, vám přinášíme stručný seznam výhod i nevýhod, které tyto e-knihy mají.

Mezi hlavní pozitiva patří například to, že šetří místo, a vy tak nemusíte neustále řešit, kam své nové knihy uskladnit. Dále si můžete například změnit velikost a druh písma dle vaší potřeby, převést text do mluvené podoby, číst i při slabém osvětlení, vyhledat zadaná slova v textu v rámci celé knihy či si vyhledat význam neznámého slova. Můžete si sem vkládat i své poznámky či zvýrazňovat vybraný text, což jistě oceníte především při studiu. Navíc jsou výhodné i pro cestování – nezaberou vám téměř žádné místo v kufru, a přitom s sebou budete mít velmi rozmanitou zásobu čtení, stačí si pak jen zvolit žánr dle své aktuální nálady a vybavenosti své knihovny.

Dalším kladem, jež tyto knihy mají je, že bývají levnější než tištěné verze a nejsou nikdy vyprodány. A navíc, pokud jste ekologicky zaměření, pak jistě přivítáte i to, že díky úspoře papíru šetří životní prostředí.

Naopak nevýhodou těchto knih oproti knihám tištěným je, že ke čtení vyžadují další zařízení, a tudíž jsou vhodné spíše pro technicky gramotnější lidi. Navíc zde mohou nastat potíže s různými formáty, zobrazeními na displeji či problémy spojené s licencí. Tyto knihy tak nemůžete dále volně prodat, půjčit, odkázat či darovat. Ani si k těmto knihám nikdy nevytvoříte takový vztah, jako ke knihám vázaným – nikdy je nebudete mít ve své poličce v pokoji, nikdy neucítíte její specifickou vůni apod.

 

Záleží tedy na každém z vás, zda se rozhodne pro starou dobrou klasiku, nebo vyzkouší něco jiného. V žádném případě ale jedna možnost nevylučuje tu druhou, a vy si tak třeba můžete pořídit nějaké e-knihy na cestování, a přitom doma stále podléhat kouzlu knih vázaných smiley

TOP školy

Vysoká škola kreativní komunikace

Na Pankráci 420/54, 14000 Praha 4 – Nusle
Telefon: 607 041 436
Web: www.vskk.cz

To mě zajímá

ART & DESIGN INSTITUT

Slezská 68, 130 00 Praha 3 - Vinohrady
Telefon: 731 50 20 50
Web: www.adi.cz

To mě zajímá

MBA institut CEMI

Mezi Vodami 639/27, 143 00 Praha
Telefon: 602 617 296
Web: www.cemi.cz

To mě zajímá

Střední škola mediální grafiky a tisku

Beranových 140/695, 199 00 Praha 18
Telefon: 274 868 770
Web: www.medialnigrafika.cz

To mě zajímá

Chcete zde také zviditelnit vaši školu?

Chci více informací

Nejbližší akce na školách

Zobrazit další akce
Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola gastronomická a hotelová s.r.o., Praha

To mě zajímá

Přijímací řízení

Fakulta strojní, Praha 6

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Vysoká škola kreativní komunikace, Praha 4 – Nusle

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o. Hradec Králové, Hradec Králové

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední zemědělská škola, Písek, Čelakovského 200, Písek

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Volyně, Lidická 135, Volyně

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené, Praha 5, Výmolova 169, Praha

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Střední průmyslová škola zeměměřická a Geografické gymnázium Praha, Praha 9 - Hrdlořezy

To mě zajímá

Den otevřených dveří

Gymnázium EDUCAnet Ostrava, s.r.o., Ostrava

To mě zajímá

Chcete inzerovat vaši školu?

Rychlý kontakt

info@seznamskol.eu

* Chcete zavolat nebo napsat do vaší školy? Přejděte na její profil. Tohle jsou kontakty na provozovatele serveru SeznamŠkol.eu.

Provozovatel webu

just4web.cz s.r.o.
IČ: 27547876

Přejít na kontakt